Business Insider: Pregătiţi-vă pentru pene de curent. Criza energetică globală copleşeşte reţelele, de la Londra la Los Angeles
alte articole
Pentru prima dată după zeci de ani, lumea occidentală se pregăteşte pentru penurii de energie generalizate şi continue. SUA, Marea Britanie şi UE au fost toate presate de invazia Rusiei în Ucraina, de creşterea costurilor pentru electricitate şi combustibil şi de valurile de căldură record. În timp ce toamna este chiar după colţ, este posibil să vină cel mai grav stres energetic.
Aşa că faceţi provizii de baterii, lumânări şi gustări neperisabile, întrucât se anunţă pene de curent, după cum informează un material publicat de Business Insider.
Nici naţiunile bogate nu vor fi scutite, cel puţin fără o schimbare politică de amploare şi fără revizuiri ample în sectorul privat. De adăugat şi costurile economice aferente şi riscurile extreme pentru sănătate, astfel că situaţia se pare că va fi una foarte dificilă.
În California, aceasta se va materializa sub forma unor avertismente de întrerupere şi a unor restricţii asupra aerului condiţionat. Apoi, în anii următori, texanii, locuitorii din Illinois şi Missouri vor suferi şi ei alături de colegii lor de pe coasta de vest, datorită căldurii sufocante şi a penelor de curent.
Iar în Europa şi în Regatul Unit, locuitorii care nu sunt obişnuiţi cu valurile de căldură se vor confrunta fie cu facturi de energie care vor creşte vertiginos, fie cu veri periculos de fierbinţi, situaţie agravată de dependenţa lor de gazul rusesc, al cărui flux a fost practic întrerupt în totalitate.
În SUA, schimbările climatice riscă să aducă zeci de ani de "pericol extrem"
Pe fondul temperaturilor record înregistrate marţi după-amiază pe coasta de vest, operatorul reţelei electrice din California, ISO, a îndemnat locuitorii să îşi limiteze consumul de energie şi a avertizat că ar putea apărea pene de curent.
Alerta prin SMS a funcţionat. Precauţiile de urgenţă au fost ridicate la ora 20:00, fără a fi nevoie de pene de curent generalizate. Compania de utilităţi a adăugat că economisirea energiei de către rezidenţi "a jucat un rol important" în consolidarea fiabilităţii reţelei.
Dar relaxarea a fost de scurtă durată, pentru că după doar 15 ore, ISO a emis o altă alertă prin care le cerea rezidenţilor să folosească mai puţină energie pe parcursul după-amiezii. Californienii au fost încurajaţi să evite utilizarea aparatelor electrocasnice mari, să deconecteze aparatele electronice nefolosite şi să îşi seteze termostatele la nu mai puţin de 25 de grade Celsius.
"Nu pot continua să fac asta. Am fost în San Diego toată viaţa mea şi nu am văzut niciodată o temperatură atât de mare noaptea, nici măcar de Sfânta Ana", a scris joi dimineaţă utilizatorul Twitter @sdfashionista3 ca răspuns la ISO.
Şi în timp ce alerta de marţi a ISO a ajutat la evitarea unor pene de curent, peste 50.000 de californieni au suferit de întreruperea energiei electrice în acea după-amiază, potrivit datelor de pe poweroutage.us.
Tensiunea asupra reţelei electrice din California poate fi atribuită direct schimbărilor climatice. Temperaturile medii au crescut mai repede decât toleranţa la căldură a locuitorilor, ceea ce înseamnă că cetăţenii californieni îşi folosesc aerul condiţionat mult mai mult timp decât o făceau în urmă cu doar câţiva ani. Cu toate acestea, companiile de utilităţi şi autorităţile de reglementare nu au consolidat reţeaua electrică în mod corespunzător, iar cererea tot mai mare de energie electrică a împins această infrastructură la limită.
"Electricitatea bazată pe combustibili fosili a fost considerată în mod tradiţional ca fiind cea mai fiabilă. Dar combinaţia dintre faptul că gazul este mai puţin disponibil şi mai scump, combinată cu aceste efecte climatice, evidenţiază faptul că acest lucru nu mai este cu adevărat cazul", a declarat pentru Insider Romany Webb, cercetător asociat la Columbia Law School şi cercetător senior la Sabin Center for Climate Change Law.
Alertele, deşi utile marţi, subliniază ameninţarea iminentă cu care se confruntă California şi alte state cu climă mai caldă. Se aşteaptă ca aproximativ 8 milioane de americani să se confrunte cu temperaturi de peste 51 de grade Celsius în 2022, niveluri considerate a reprezenta un "pericol extrem", potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie. Este de aşteptat ca acest număr să ajungă la 107 milioane de persoane în 2053, pe măsură ce schimbările climatice generează temperaturi din ce în ce mai ridicate, potrivit unui nou studiu al First Street Foundation.
California nu va fi singura. Toate regiunile Illinois şi Missouri vor avea 51 de grade Celsius până în 2053, a constatat fundaţia. Părţi din alte 23 de state vor ajunge în această zonă.
În lipsa unor investiţii masive în revizuirea reţelei energetice a ţării, astfel de valuri de căldură ar putea lăsa fără curent electric toate statele timp de mai multe zile. Acest lucru pune în pericol milioane de oameni care nu îşi permit să se răcorească cu un generator sau o piscină. Lipsa energiei electrice va duce, de asemenea, la deteriorarea pe scară largă a alimentelor, deoarece congelatoarele şi frigiderele se vor opri.
Nenumăraţi proprietari de afaceri vor fi forţaţi să închidă magazinele, iar cele care vor rămâne deschise nu vor avea prea mult trafic, deoarece americanii se vor concentra să învingă căldura.
Americanii care au nevoie de dispozitive medicale alimentate cu energie electrică vor fi în cel mai mare pericol, mai ales că penele de curent pot apărea la un moment dat.
"Dacă nu accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi nu ne pregătim pentru schimbările climatice care se produc deja, este posibil să vedem mai multe astfel de întreruperi şi să avem o reţea mai puţin fiabilă", a declarat Webb.
Decuplarea Europei de energia rusească - o alegere imposibilă?
Problema energetică a UE şi a Regatului Unit are mult mai mult de-a face cu dependenţa lor de Rusia. În timp ce SUA se pot baza în mare măsură pe propriile produse energetice pentru energie, în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină cu reţeaua sa electrică învechită, Europa de Vest se bazează foarte mult pe Moscova pentru gazele naturale şi ţiţeiul său, pentru a menţine preţurile stabile.
Relaţia, deşi dificilă, a durat câteva decenii. Aceasta s-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi a provocat reacţii intense din partea Occidentului. UE şi Marea Britanie au impus rapid sancţiuni asupra sectorului energetic rusesc, dezvăluind planuri de a-şi reduce rapid achiziţiile de bunuri ruseşti şi de a găsi aceste mărfuri în altă parte.
Schimbarea nu a fost una uşoară. Europa de Vest s-a luptat cu penuria de energie pe tot parcursul anului, iar căldura din timpul verii a exacerbat problema. Valuri de căldură devastatoare au apărut în Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Franţa, temperaturile maxime istorice provocând incendii de vegetaţie de proporţii şi mii de morţi.
Canicula a fost deosebit de periculoasă deoarece multe dintre ţările afectate "nu sunt cu adevărat antrenate să facă faţă căldurii", a declarat recent pentru Insider George Havenith, profesor de fiziologie şi ergonomie a mediului de la Universitatea Loughborough.
Multe întreprinderi se pregătesc deja pentru o criză energetică istorică. Birourile europene ale JP Morgan au efectuat simulări de întreruperi de energie electrică în ultimele săptămâni pentru a se pregăti pentru întreruperi, a relatat miercuri Reuters. Deutsche Bank a declarat pentru publicaţie că a oprit apa caldă în băi şi a schimbat temperatura în birouri pentru a reduce consumul de energie. Bursa Euronext a declarat că are pregătite generatoare de rezervă în cazul în care vor apărea pene de curent.
Valul de căldură s-a atenuat într-o oarecare măsură, dar represaliile Rusiei la embargourile energetice au dat startul unei noi etape de suferinţă. Marea Britanie şi UE nu s-au debarasat încă complet de gazul rusesc, ceea ce înseamnă că energia va fi mai puţin disponibilă pe măsură ce Kremlinul întrerupe fluxurile spre vest.
Astfel, locuitorii au rămas să plătească mai mult pentru nevoile lor zilnice de energie. Autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei a ridicat plafonul pentru facturile anuale de energie la 3.549 de lire sterline - aproximativ 4094 de euro - începând cu 1 octombrie, aproape dublând limita anterioară şi cu 178% mai mult decât iarna trecută.
Această majorare îi pune pe britanicii cu venituri mici în faţa unei alegeri imposibile: să se îndatoreze pentru a-şi menţine consumul de energie de bază sau să îndure o vară toridă şi o iarnă friguroasă, plină de pene de curent şi pericole pentru sănătate.
Prim-ministrul Liz Truss a anunţat joi - în doar a treia zi de mandat - că guvernul va limita facturile anuale de energie ale gospodăriilor la 2.500 de lire sterline (2.884 euro) începând cu 1 octombrie, atenuând unele dintre efectele creşterii vertiginoase a costurilor.
Guvernul britanic va plăti restul facturii şi, deşi guvernul nu a anunţat costul total al măsurii, este posibil să fie una dintre cele mai costisitoare intervenţii economice pe care le-a văzut Marea Britanie în ultimele decenii.
Soluţiile imediate la criza energetică sunt puţine şi îndepărtate, dar astfel de controale ale preţurilor "trebuie să fie pe masă" pentru a reduce inflaţia, a declarat duminică Martin Wolf, comentator economic şef la Financial Times.
Cu toate acestea, pe măsură ce schimbările climatice intervin, impulsul de a consolida reţelele electrice cu energie regenerabilă şi stocare eficientă a energiei devine tot mai puternic.