Bunicul unei personalităţi religioase tibetane se auto-incendiază
alte articole
Un bătrân tibetan, care este bunicul unei personalităţi religioase budiste tibetane, şi-a dat foc în nordul Chinei, în cea mai recentă auto-incendiere care a lovit regiunea în ultimele luni, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.
Tamdin Dorjee, în vârstă de 52 de ani, a murit sâmbătă, după ce şi-a dat foc în faţa unei mănăstiri din provincia Gansu, în semn de protest faţă de regimul represiv al Partidul Comunist Chinez, au declarat două grupuri de drepturile omului. Se consideră că ar fi bunicul unui lider spiritual despre care budiştii tibetani spun că este cea de-a şaptea reîncarnare a lui Gungthang Rinpoche.
Peste 50 de tibetani, dintre care mulţi erau călugări şi călugăriţe, şi-au dat foc din februarie 2009, pentru a protesta faţă de regimul autoritar instalat de Partidul Comunist. Liderii tibetani exilaţi au condamnat adesea auto-incendierile. Tibetanii au spus că regimul chinez le-a eradicat în esenţă religia, cultura, şi limba şi le-a încălcat drepturile.
Corpul lui Dorjee, bătrânul care şi-a dat foc la mănăstirea Tso din oraşul Tso "a fost înlăturat din satul său natal", a relatat Free Tibet, un grup pentru drepturile omului. "Forţele de securitate au intrat în zonă şi au impus restricţii intense."
La începutul acestui an, în acelaşi loc, o tibetană, mamă a doi copii, şi-a dat foc pentru a protesta împotriva regimului chinez.
Campania Internaţională pentru Tibet a declarat că a obţinut imagini de la tibetanii exilaţi, care prezintă "trupe chineze intrând în zonă şi tibetani care au luat corpul lui Tamdin Dorje pentru a fi incinerat."
"Poliţia chineză a ajuns în satul de origine al lui Tamdin Dorjee. Ei au impus deja restricţii asupra telefoanelor şi altor mijloace de comunicare", a declarat o sursă pentru Radio Free Asia.
Represiunea regimului chinez în zonele tibetane a escaladat în ultimele luni, în încercarea de a stopa răspândirea de informaţii referitoare la auto-incendieri. Campania Internaţională pentru Tibet a declarat că autorităţile chineze din oraşul Tso şi zonele tibetane periferice îşi vor intensifica probabil securitatea în zonă.
"Auto-incendierea de astăzi va fi remarcată cu îngrijorare de autorităţi din cauza conexiunii cu tânărul lama recunoscut ca al [şaptelea] Gungthang Rinpoche", a spus grupul de drepturile omului.
Cu săptămâni în urmă, tibetanii exilaţi au spus rezidenţilor din interiorul Chinei să pună capăt auto-incendierilor pentru că "Tibetul este o ţară slab populată, iar în situaţia actuală a pierde chiar şi o viaţă este o pierdere prea mare pentru poporul tibetan".
"Vă rugăm să nu vă mai sacrificaţi vieţile în viitor", au adăugat aceştia.
Grupul de monitorizare al mass-mediei Reporteri Fara Frontiere a declarat cu mai mult de o săptămână în urmă că oficialii chinezi au refuzat accesul jurnaliştilor în zonele tibetane, în timp ce "comunicaţiile au fost tăiate temporar sau permanent, ceea ce face foarte greu ca informaţiile să circule."
"Singurii oameni care furnizează sau transmit informaţii sunt chiar cetăţenii tibetani, care îşi asumă riscuri majore pentru a oferi rapoarte, fotografii sau înregistrări video către lumea exterioară", a adăugat acesta.
În septembrie, instanţele de judecată din provincia Sichuan au condamnat patru tibetani, inclusiv trei călugări, la lungi sentinţe cu închisoarea pentru că au oferit informaţii despre auto-incendieri şi despre reprimarea de către regimul comunist chinez a unor persoane din afara Chinei, potrivit grupului de monitorizare.