“Bunica nazistă” primeşte 10 luni de închisoare pentru negarea Holocaustului

O femeie de naţionalitate germană în vârstă de 87 de ani a fost condamnată la 10 luni de închisoare pentru că a negat Holocaustul. Ursula Haverbeck insistă că Auschwitz “nu a fost dovedit din punct de vedere istoric” ca fiind un lagăr al morţii.
Ursula Haverbeck.
Ursula Haverbeck. (Captură Foto)

Poreclită de presa germană “Nazi-Oma”, însemnând “bunica nazistă”, Ursula Haverbeck a declarat unei curţi din Hamburg că lagărul de concentrare, unde au murit cel puţin 1,25 milioane de prizonieri în perioada 1940-1945, este “doar o credinţă”.

Pensionara, care locuieşte în oraşul vest-german Vlotho, are deja un cazier. În plus, ea a fost preşedinta unui centru de pregătire de extremă dreaptă care a fost închis în 2008 pentru răspândirea de propagandă nazistă, conform Deutsche Welle.

Binecunoscuta extremistă a fost chemată la tribunal, totuşi, după ce a declarat în luna aprilie la televizor că Holocaustul este cea mai mare şi mai durabilă minciună din istorie. Ea a făcut acele comentarii în timp ce protesta în faţa unui tribunal unde se derula procesul lui Oskar Groning, un fost gardian SS în vârstă de 94 de ani.

“Cauză pierdută”

Fără a manifesta vreo remuşcare pentru comentariile sale, Haverbeck a recunoscut veselă în sala de tribunal, declarând: “Da, am spus acel lucru într-adevăr”, înainte să ceară să se dovedească faptul că Auschwitz a fost un lagăr al morţii.

Judecătorul Bjoern Joensson, care a dat şi sentinţa, a declarat: “Nu are rost să susţinem o dezbatere cu cineva care nu poate accepta niciun fel de fapte”.

“Şi nici eu nu trebuie să vă dovedesc că lumea este rotundă”, a adăugat judecătorul.

În timp ce şi-a pronunţat joi sentinţa, Joensson a declarat că este “trist faptul că această femeie, care încă este atât de activă la vârsta ei, îşi foloseşte energia pentru a răspândi astfel de prostii”.

“Ea este o cauză pierdută”, a adăugat judecătorul.

Activişti anti-extremă-dreapta au sosit joi în forţă pentru a ocupa majoritatea locurilor în sala de tribunal, în timp ce susţinătorii lui Haverbeck au fost nevoiţi să rămână afară.

Haverbeck nu a fost singură în cauza ei, totuşi, în condiţiile în care un grup de susţinători s-a adunat pentru a o aplauda în timp ce a părăsit sala de tribunal.

“Bineînţeles, că ei nu vor accepta această sentinţă”, a declarat bătrâna, fiind citată de ziarul german Tageszeitung.