"Bunga Bunga" - Cazul de prostituţie cu minore. Instanţa supremă din Italia anulează achitările în dosarul lui Berlusconi

Silvio Berlusconi, 28 iulie 2010 (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Curtea Supremă a Italiei a anulat luni achitarea a 23 de persoane în urma acuzaţiilor că au luat mită de la fostul premier Silvio Berlusconi pentru a minţi într-un caz de prostituţie cu minore care l-a urmărit ani de zile, transmite Reuters.

Hotărârea înseamnă că, deşi Berlusconi însuşi a murit anul trecut, una dintre cele mai faimoase anchete legate de trecutul său extravagant continuă.

În februarie 2023, un tribunal din Milano îl achitase pe Berlusconi şi pe toţi ceilalţi inculpaţi - în majoritate tinere, invitate la aşa-numitele sale petreceri Bunga Bunga - afirmând că aceştia nu aveau de ce să răspundă din cauza unor presupuse erori juridice ale procurorilor.

Cu toate acestea, judecătorii instanţei supreme au respins hotărârea şi au declarat că inculpaţii trebuie să se confrunte acum cu un proces de apel cu privire la acuzaţiile de luare de mită.

Acuzaţiile interconectate de mărturie mincinoasă au fost retrase din cauza intervenirii prescripţiei, ceea ce înseamnă că a trecut prea mult timp pentru ca presupusele infracţiuni să poată fi judecate.

Printre cei trimişi din nou în instanţă se numără dansatoarea marocană Karima El Mahroug, alias „Ruby hoaţa de inimi”, pe care Berlusconi a scos-o odată dintr-o secţie de poliţie spunând că este nepoata preşedintelui egiptean de atunci, Hosni Mubarak.

Magistraţii l-au acuzat pe Berlusconi că a plătit mii de euro pentru a întreţine relaţii sexuale cu ea când era minoră. El a negat această acuzaţie şi a fost achitat în cele din urmă, după ce o instanţă a decis că nu avea de unde să ştie că fata avea sub 18 ani.

Scandalul a contribuit la căderea lui Berlusconi din funcţia de premier în 2011 şi a continuat să îl urmărească mai mult de un deceniu, procurorii afirmând că au dovezi că martorii au acceptat mită pentru a minţi în instanţă cu privire la petrecerile sale somptuoase.

Înainte de moartea sa, Berlusconi a recunoscut că a dat bani mai multor invitaţi ai săi, dar a declarat că banii au fost oferiţi în mod spontan, ca o compensaţie pentru daunele aduse reputaţiei acestora prin asocierea cu seratele sale infame.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor