Bunea Stancu şi Ioan Niculae, în faţa instanţei pentru corupţie

Un alt dosar cu greutate a fost trimis pe masa judecătorilor de procurorii anticorupţie.
Bunea Stancu
Bunea Stancu (Facebook)

Aflat în prezent după gratii, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Bunea Stancu, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, au anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, procurorii DNA.

În acelaşi dosar este vizat, printre alţii, şi omul de afaceri Ioan Niculae - şi el aflat în acest moment în închisoare - care este acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii îşi prezintă cazul

"În perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela:

- de a externaliza veniturile firmei "mamă" (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării;

- de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii;

- de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare etc.). În acest fel a fost finanţată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL (divizia de vinificaţie a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.

Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Barac Viorel, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC LIBAROM AGRI SRL.

Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui SC INTERAGRO SRL, Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC LIBAROM AGRI SRL şi de reintroducerea sumelor de bani „spălate” în circuitul civil.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de inculpatul Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de "infringement", pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de S C. INTERAGRO S.R.L. în judeţele din jurul Brăilei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin SC INTERAGRO SA şi SC INTERVITT SRL până la concurenţa sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra părţilor sociale ale SC INTERVITT SRL.

În cauză, faţă de inculpata Guţă Adriana, a fost dispusă soluţia clasării. De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de suspectul Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL şi faţă de inculpatul Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL."