Bulgaria suspendă toate acţiunile legate de construcţia South Stream

Guvernul Bulgariei, ţară prinsă între comandamentele sale de ţară UE şi dependenţa energetică de ruşi, a dispus ca toate acţiunile legate de construcţia South Stream să fie suspendate imediat, deoarece nu îndeplinesc criteriile Comisiei Europene.
(STR / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
19.08.2014

Guvernul Bulgariei a dispus ca toate acţiunile legate de construcţia South Stream să fie suspendate imediat, deoarece nu îndeplinesc criteriile Comisiei Europene.

"Ministrul Economiei şi Energiei Vasil Shtonov a ordonat companiei bulgare Energy Holding să înceteze orice activitate legată de proiect", se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Economiei şi Energiei bulgar.

Potrivit Russia Today, preluată de energyreport.ro, interdicţia se referă nu numai la lucrări, ci şi la semnarea şi intrarea în execuţie a unor noi contracte legate de South Stream.

Acesta este al doilea ordin de suspendare a proiectului South Stream, după ce în iunie, premierul Plamen Oresharski a dispus suspendarea pregătirilor pentru construirea gazoductului South Stream, care erau programate să înceapă în această vară.

Gazoductul South Stream, proiect care le-ar asigura ruşilor posibilitatea de a nu mai depinde de sistemul de transport ucrainean pentru a-şi exporta gazele în Europa ar urma să treacă pe sub Marea Neagră din Rusia în Bulgaria, unde va traversa ţara, având o secţiune spre Italia prin Grecia şi o secţiune către Austria prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare). Rusia şi-a propus să finalizeze proiectul în 2018.

South Stream devine cu atât mai important pentru ruşi cu cât în urmă cu mai puţin de o săptămână, Parlamentul de la Kiev a aprobat un pachet de sancţiuni anti-Rusia, care include inclusiv blocarea tranzitului de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Bulgaria este prima ţară europeană pe teritoriul căreia ar trebui să treacă gazoductul celor de la Gazprom.

În decembrie 2013, Comisia Europeană le-a solicitat ţărilor participante la proiectul South Stream să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislaţia comunitară. La jumătatea lunii aprilie, pe fondul crizei din Ucraina, UE a anunţat că South Stream nu mai este o prioritate, în timp ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.

Celelalte state care urmează a fi străbătute de South Stream şi-au reafirmat decizia de a continua construcţie gazoductului, în pofida opoziţiei Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor