Bulgaria se confruntă cu contrabandă de... ouă
Contrabanda cu ouă este noul fenomen cu care se confruntă vameşii bulgari, informează joi cotidianul sofiot Standart. Sute de bulgari din zonele de frontieră între Bulgaria şi Serbia călătoresc în fiecare zi până în ţară vecină pentru a cumpăra ouă. O persoană are dreptul să transporte prin graniţă până la două cofraje cu 20 ouă fiecare şi de aceea familii întregi traversează frontiera de câteva ori pe zi. În Serbia un ou costă numai 0,07 euro, în timp ce în Bulgaria preţul ajunge la 0,20-0,25 de euro. Din cauza diferenţelor mari în preţ, ouăle sunt pe cale să depăşească ţigările ca produs favorit contrabandiştilor, comentează ziarul.
Standart mai scrie că ministrul bulgar al agriculturii Miroslav Naidenov pare depăşit de problema scumpirii ouălor. Naidenov s-a întâlnit marţi cu producătorii de ouă care l-au convins că dublarea preţurilor în ultimele 10 zile a fost provocată de comercianţii care câştigă 0,05-0,06 euro pentru fiecare ou pe care îl vând. Ministrul s-a întâlnit însă miercuri şi cu reprezentanţii celor mai mari reţele de magazine alimentare care la rândul său i-au acuzat pe producători pentru scumpirile produse, declarând că ei nu câştigă decât 0,01-0,02 euro pe ou. Naidenov a recunoscut miercuri că nu mai ştie cine are dreptate şi a ameninţat că, dacă ouăle nu se ieftinesc, Bulgaria va importa ouă ieftine din Polonia.
Producătorii de prăjituri din Veliko Târnovo călătoresc până în România pentru ouă, transmite agenţia sofiotă Focus. Jeni Sapungieva, şefa asociaţiei producătorilor de dulciuri, afirmă că un ou la Călăraşi costă în jur de 0,11 euro, în timp ce în Grecia preţul este de 0,14 euro, ceea ce este mult mai ieftin decât în Bulgaria. Sapungieva mai spune că, dacă ouăle pentru prăjiturile bulgăreşti sunt importate din România, făina vine din Turcia unde costă 300 de euro pe tonă, în timp ce preţul în Bulgaria este de 400 euro.
De câteva zile, explodarea preţurilor la ouăle de găină nu iese din centrul atenţiei presei sofiote. În doar două săptămâni preţurile ouălor s-au dublat, de la 0,10-0,15 euro pe bucată la 0,20-0,25 euro. Motivul invocat de producători este 'fericirea găinilor': potrivit regulamentelor Uniunii Europene, găinile ouătoare nu mai trebuie crescute în cuşti mici.
Bulgaria şi alte 12 state din Uniunea Europeană au primit recent notificări oficiale privind iniţierea procedurilor de infringement din cauza eşecului de a implementa până la 1 ianuarie 2012 decizia UE de interzicere a creşterii găinilor pentru ouă în cuşti tip baterie.
'Costurile de producţie ale ouălor de la 'găini fericite' sunt cu 25-30% mai mari pentru că producătorii au investit pentru mărirea cuştilor, dar şi pentru instalarea unor utilaje, cum ar fi pilele speciale pentru ghearele găinilor. În plus 'găinile fericite' au nevoie de mai multă hrană, deoarece plimbându-se consumă mai multă energie. Dimineaţa şi seară, iluminarea artificială din fermele de păsări trebuie să imite răsăritul şi apusul Soarelui, ca găinile să nu fie stresate. O scumpire suplimentară este provocată de faptul că UE a interzis fermierilor să spele ouăle. În acest fel, ouăle cele mai murdare, care sunt în jur de 20% din total, nu ajung deloc pe piaţă, ci se prelucrează. În acest moment, în Bulgaria sunt 2,6 milioane de 'găine fericite' în 119 de ferme, în timp ce 341 mii de tovarăşe ale lor 'nefericite' aşteaptă să fie tăiate în cel mai scurt timp deoarece fermele în care trăiesc nu corespund cerinţelor Uniunii Europene', a scris recent ziarul 24 Ceasa.
Găinile devin din ce în ce în ce mai fericite, în timp ce cu oamenii este exact invers, a comentat Blago Giev, proprietar al unei ferme de păsări la oraşul Kostinbrod (vestul ţării). În opinia sa, în condiţiile unei crize economice nu trebuie întreprinse modificări drastice, cum ar fi introducerea cerinţelor privind găinile ouătoare. Nimănui nu-i pasă de faptul că suntem invadaţi de produse fabricate în India şi China, de oamenii care sunt mult mai nefericiţi decât găinile noastre, afirmă Giev, citat de publicaţia menţionată.
Presa bulgară mai informează că, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, ouăle sunt marcate cu un număr distinctiv, 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 - producţie ecologică, 1 - sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 - la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 - în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).