Bulgaria: Câteva sute de naţionalişti bulgari protestează împotriva islamului radical
alte articole
În jur de 500 de naţionalişti bulgari s-au strâns luni în faţa clădirii tribunalului oraşului Pazardjik din sudul Bulgariei pentru a protesta împotriva împotriva islamului radical şi în susţinerea statului secular. În dimineaţa de luni, la tribunalul din oraş are loc o şedinţă judecătorească din cadrul dosarului penal împotriva a 12 bărbaţi şi o femeie, acuzaţi de propagarea ideilor antidemocratice ale islamului radical în sudul Bulgariei, o regiune cu o minoritate musulmană puternică.
Acţiunea de protest este organizată de partidele ultranaţionaliste Ataka şi VMRO şi, potrivit liderilor lor, reprezintă un răspuns al protestelor ilegale organizate de musulmani în luna septembrie, în acelaşi loc - parcul în faţa clădirii tribunalului oraşului Pazardjik. Naţionaliştii susţin că cei câteva sute de musulmani care se strângeau în faţa clădirii instanţei în timpul şedinţelor anterioare exercitau o presiune inadmisibilă asupra justiţiei.
Pe străzile oraşului Pazardjik se observă o prezenţă sporită a forţelor de ordine menită să prevină o eventuală confruntare între protestatarii naţionalişti şi cei musulmani. Totuşi, deocamdată în centrul oraşului nu este decât un singur grup de protestatari - cel al naţionaliştilor şi, conform unor informaţii neoficiale, musulmanii din oraş nu intenţionează să organizeze în cursul zilei nici o acţiune de protest de teamă să nu se ajungă la confruntări violente.
Potrivit Parchetului, cei 13 inculpaţi erau membri ai organizaţiei Al-Waqf al-islami cu baza în Arabia Saudită şi neînregistrată în Bulgaria. Procurorii susţin că grupul a acţionat între martie 2008 şi octombrie 2010, proclamând ideologia radicală bazată pe elemente de salafism, în regiunile Pazardik, Blagoevgrsd şi Smolian. Trei dintre bărbaţi, printre care şi presupusul şef al reţelei, riscă până la 12 ani de închisoare, în timp ce restul de zece - până la 10 ani. Ei sunt acuzaţi că propagau o ideologie antidemocratică pentru impunerea unui stat de califat. Filiala bulgară a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Comitetul Helsinki a calificat acuzaţiile care se aduc celor 13 musulmani drept inacceptabile, nefondate şi absurde. Consiliul suprem al musulmanilor din Bulgaria şi-a exprimat şi el protestul faţă de activitatea Parchetului în acest caz.
În jur de 13% din cei 7,4 milioane de locuitori ai Bulgariei sunt musulmani, dintre care etnicii turci reprezintă circa 10% din totalul populaţiei, în timp ce restul de 4% sunt de etnie romă şi bulgară.