Bulgaria aşteaptă un sezon turistic mai slab decât anul trecut
După ce anul 2011 a adus Bulgariei o creştere de două cifre în domeniul turismului, specialiştii din domeniu se aşteaptă că în acest sezon ritmul va încetini, scrie miercuri cotidianul sofiot Capital. După târgurile de turism de la Berlin şi Moscova, reprezentanţii sectorului susţin că sunt încă multe întrebări în ceea ce priveşte numărul turiştilor care vor vizita ţara în această vară. Vestea bună este că sunt mai multe zboruri către destinaţii din Rusia. Cea proastă este că în acest an sezonul va începe la mijlocul lunii mai, adică cu două săptămâni mai târziu faţă de 2011.
Turoperatorii susţin că în acest moment rezervările din Rusia înregistrează o creştere de circa 10-12%. La vară vor fi 21 de zboruri pe săptămână între aeroporturile bulgăreşti Varna şi Burgas şi Moscova. Un alt motiv pentru optimism este relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi, care nu mai au nevoie de vize speciale pentru Bulgaria, ci pot să folosească vizele Schengen. La polul opus este piaţa germană, unde se anunţă o scădere de 3 - 5%. Cu circa 5% mai puţini vor fi şi turiştii din Marea Britanie.
Românii sunt cel mai numeros grup de turişti care vizitează Bulgaria pentru sărbătorile de primăvară. Datele turoperatorilor arată însă că pe piaţa română se poate aştepta mai degrabă o scădere decât o creştere. Pentru moment, rezervările din România pentru sezonul estival se situează sub nivelul de anul trecut. Experţii se aşteaptă că, în schimb, va creşte numărul turiştilor români care călătoresc spre alte destinaţii din Bulgaria decât litoralul. Această tendinţă a început încă în anul 2010, când românii care până atunci se concentrau pe litoral, au început să călătorească prin întreagă ţară, mai scrie publicaţia.
Ziarul 24 Ceasa informează că în luna februarie 2012 Bulgaria a fost vizitată de mai puţini străini (-17,1%) decât în ianuarie. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cea mai mare scădere se înregistrează la turiştii din Grecia (34,4%), Germania (26%) şi Franţa (24,2%). La polul opus se află românii, care au fost cu 88,8% mai mulţi decât în prima lună a anului, afirmă ziarul.
Această creştere spectaculoasă are însă o explicaţie simplă - în ianuarie condiţiile meteorologice din sudul României şi nordul Bulgariei au fost extrem de grave, ceea ce a dus la blocarea frontierei comune şi a drumurilor principale pentru mai multe zile. Prin urmare numărul românilor care au vizitat Bulgaria în ianuarie a scăzut cu peste 70% comparativ cu decembrie.