Bugetul pentru infrastructură se scurge în plata lucrărilor vechi
alte articole
Într-o ţară cu doar 645 de kilometri de autostrăzi, cele mai mari 30 de plăţi realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în primul semestru al acestui an nu s-au dus, contrar aşteptărilor, înspre construcţia de noi tronsoane de autostradă ci înspre plată lucrărilor vechi.
Conform unei analize a Ziarului Financiar, cea mai mare parte a facturilor achitate în prima parte a acestui an de CNADNR, instituţie ce gestionează anual circa 1,5 miliarde de euro, sunt, de fapt, arierate.
Cea mai bine plătită companie în primele şase luni ale lui 2013 a fost Spedition UMB, firmă controlată de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, supranumit "Regele Asfaltului." Spedition UMB a încasat puţin peste 70 de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare a unor drumuri naţionale precum DN 2D Focşani - Ojdula sau DN 1H Zalău - Aleşd.
Pe locul doi în topul celor mai bine plătite companii se aflat austriecii de la Strabag, care au primit circa 38 mil. euro pentru reabilitări de drumuri naţionale, precum şi pentru construcţia autostrăzii Deva - Orăştie, pe care au finalizat-o în urmă cu mai bine de un an.
Pe poziţia a treia sunt italienii de la Astaldi, cu aproape 24 mil. euro încasaţi în primul semestru, pentru autostrăzi precum Medgidia - Constanţa, Cernavodă - medgidia, Orăştie - Sibiu (tronsoane pe care compania le-a finalizat deja) sau Nădlac - Arad (tronson la care firma italiană lucrează în prezent).
Locul al patrulea este ocupat tot de o firma italiană, respectiv Tirrena Scavi, care pentru autostrada Timişoara - Lugoj (lot 2) la care aceştia lucrează în prezent, au primit 17,9 milioane de euro.
Alte 10 milioane de euro din banii gestionaţi de CNADNR s-au cheltuit pe contracte de consultanţă pentru supervizarea unor lucrări. Astfel, francezii de la Egis au primit în jur de 3,9 milioane de euro, pentru supervizarea unor lucrări pentru poduri şi pentru şosele afectate de calamităţi în urmă cu 9 ani, şi pentru autostrada Arad-Timişoara-Lugoj. La rândul lor, italienii de la Spea Ingegneria Europea au primit 3,5 milioane de euro pentru consultanţă la supervizarea lucrărilor pe câteva drumuri naţionale, iar grecii de la Egnatia au încasat 2,3 milioane de euro pentru proiectarea şi supervizarea reabilitării unui drum naţional.
CNADNR nu a transmis valoarea totală a plăţilor pe care le-a realizat în primele şase luni ale anului.
Analiza Ziarul Financiar mai arată că în primele 5 luni ale anului, cheltuielile totale de investiţii ale statului au fost cu aproape 26% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ministerul Finanţelor justifică scăderea investiţiilor publice prin faptul că în primele 5 luni ale anului CNADNR a plătit arierate de 450 de milioane de euro.
În contextul apropiatei rectificări bugetare ce urmează să fie aprobate, cel mai probabil în august, după încheierea vizitei delegaţie FMI, cheltuielile unor ministere vor fi tăiate semnificativ, principalele vizate fiind Ministerele Educaţiei şi Transporturilor. Una dintre sumele ce ar urma sa fie tăiate, conform Capital, este o cheltuială de 400 milioane lei programată pentru autostrada Comarnic-Braşov.