Bugetul pe 2013, contestat la Curtea Constituţională. Care este motivul invocat de PDL

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013 (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
08.02.2013

Legea bugetului de stat pe 2013 nu va merge spre promulgare la preşedinte, ci mai întâi magistraţii de la Curtea Constituţională vor trebui să se pronunţe asupra actului respectiv. PDL a anunţat că va depune vineri o contestaţie asupra acestei legi din cauza abuzului majorităţii parlamentare în procedura dezbaterii şi votării bugetului.

"Se elaborează această contestaţie, cel mai probabil azi vom depune contestaţia. Aceste abuzuri constau în prelungirea programului de dezbatere şi vot al bugetului în mod neregulamentar peste timpul votat iniţial, lipsa cvorumului la votarea bugetelor Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, lipsă de cvorum contestată de noi la miezul nopţii când ne-am retras din sală. De asemenea, contestăm pentru că a fost o situaţie fără precedent înregistrată în funcţionarea Camerei Deputaţilor, generată de netrimiterea amendamentelor opoziţiei, care fuseseră respinse de Comisiile buget-finanţe, la dezbaterea din plen", a declarat Raluca Ţurcan, vicepreşedinte PDL.

Bugetul a fost aprobat joi de Parlament, cu 309 de voturi "pentru" şi 108 voturi "împotrivă", iar Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" şi 109 voturi "împotrivă". La acest proiect, a fost acceptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit căreia ordonatorul principal de credite are obligaţia să transmită Ministerului Finanţelor Publice detalierea în structură, pe funcţii, a numărului maxim de posturi finanţat prin prezenta lege şi salariul mediu de bază pe funcţii, din anul 2013, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Celelalte 37 de amendamente la proiect au fost respinse.

Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament, că acest buget nu este unul "perfect", dar este "cel mai bun buget" pe care România îl putea avea în această perioadă.

"Vreau, în numele Guvernului, să vă mulţumesc pentru întreaga activitate din aceste zile, vă mulţumesc pentru toate dezbaterile care au avut loc, atât sigur ale parlamentarilor care susţin guvernul, cât şi ale celor din Opoziţie. Nu este un buget perfect, dar este cel mai bun buget pe care puteam sa îl avem astăzi şi împreună cu dumneavoastră sper să reuşim anul viitor să avem un buget mult mai bun decât acesta", a afirmat premierul.

Toate amendamentele admise în cadrul dezbaterilor bugetului pe 2013 presupun doar realocări de fonduri, şi nu sume în plus la buget. Astfel bugetul a fost adoptat aproape în integralitate în forma propusă de Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor