Bugetul nostru cel de toate zilele. Statul a cheltuit în primele 8 luni cu 6.5 miliarde de lei peste ce a încasat

Deficitul bugetar a crescut, la fel şi cheltuielile de personal. Pe de altă parte, veniturile publice scad, ceea ce induce vulnerabilităţi structurale majore ale bugetului public.
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
26.09.2017

Execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului în curs s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), faţă de un deficit de 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB) consemnat în perioada similară a anului 2016, relatează Hotnews, citând date publicate de Ministerul Finanţelor.

Potrivit Ministerului Finanţelor, creşteri s-au înregistrat la încasările din contribuţiile sociale ( 16,6%), la impozitul pe salarii şi venit ( 10,4%), dar şi din venituri nefiscale (dividendele luate de la firmele de stat: 14,0%) şi din venituri din capital ( 13,4%), în timp ce scăderile au fost înregistrate în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (cu 6,4% faţă de perioada similară din 2016) şi în ceea ce priveşte veniturile din TVA (scădere de 1,7%), în ciuda creşterilor înregistrate de consumul populaţiei.

Cheltuielile de personal au urcat cu 21,4% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind determinate de majorările salariale.

Potrivit Hotnews, sunt cel puţin 3 vulnerabilităţi structurale majore ale bugetului public. Prima ar fi aceea că avem o creştere amplă a cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi a celor cu asistenţă socială (pensii).

Cel de al doilea pericol derivă din faptul că asistăm la o scădere a veniturilor publice, ca pondere în PIB, din cauza multiplelor reduceri de taxe (şi în special a cotei de TVA), iar cea de-a treia vulnerabilitate e legată de faptul că în ultimii ani, creşterea deficitului public a fost limitată de reducerea investiţiilor însă această strategie nu poate fi folosită în mod perpetuu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor