Bugetul nostru cel de toate zilele. Statul a cheltuit în primele 8 luni cu 6.5 miliarde de lei peste ce a încasat
alte articole
Execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului în curs s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), faţă de un deficit de 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB) consemnat în perioada similară a anului 2016, relatează Hotnews, citând date publicate de Ministerul Finanţelor.
Potrivit Ministerului Finanţelor, creşteri s-au înregistrat la încasările din contribuţiile sociale ( 16,6%), la impozitul pe salarii şi venit ( 10,4%), dar şi din venituri nefiscale (dividendele luate de la firmele de stat: 14,0%) şi din venituri din capital ( 13,4%), în timp ce scăderile au fost înregistrate în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (cu 6,4% faţă de perioada similară din 2016) şi în ceea ce priveşte veniturile din TVA (scădere de 1,7%), în ciuda creşterilor înregistrate de consumul populaţiei.
Cheltuielile de personal au urcat cu 21,4% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind determinate de majorările salariale.
Potrivit Hotnews, sunt cel puţin 3 vulnerabilităţi structurale majore ale bugetului public. Prima ar fi aceea că avem o creştere amplă a cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi a celor cu asistenţă socială (pensii).
Cel de al doilea pericol derivă din faptul că asistăm la o scădere a veniturilor publice, ca pondere în PIB, din cauza multiplelor reduceri de taxe (şi în special a cotei de TVA), iar cea de-a treia vulnerabilitate e legată de faptul că în ultimii ani, creşterea deficitului public a fost limitată de reducerea investiţiilor însă această strategie nu poate fi folosită în mod perpetuu.
Articolul integral poate fi citit aici.