Bucureştiul este încă supărat pentru refuzul Olandei de a primi România în Schengen (presă)
alte articole
Noul ambasador al Olandei în România aşteaptă de câteva luni să-i prezinte scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, dar până în prezent demnitarul român nu a găsit timp pentru a-l primi pe diplomatul olandez, scrie Expatica Netherlands în ediţia de luni.
Deoarece nu a putut să-şi prezinte scrisorile de acreditare, lui Matthijs van Bonzel nu îi este permis oficial să se numească ambasador. Situaţia este atât de neobişnuită, încât Partidul Laburist olandez i-a cerut o explicaţie ministrului adjunct de externe, Ben Knapen, relevă publicaţia menţionată.
Preşedintele Camerei de Comerţ româno-olandeze la Bucureşti a ridicat, de asemenea, problema în faţa unor politicieni olandezi.
Diplomaţii speculează că poziţia neprietenoasă a Bucureştiului se datorează refuzului Olandei de a permite aderarea României la spaţiul Schengen, o zonă care intră sub incidenţa unui tratat şi care cuprinde teritoriile a 26 de ţări europene care au abolit controalele la frontierele interne.
Haga declară că Bucureştiul nu este pregătit să adere la spaţiu, dar guvernul român susţine că a îndeplinit toate condiţiile stabilite în tratat. Bucureştiul afirmă că executivul minoritar olandez a fost deturnat de susţinătorul său parlamentar, Partidul Libertăţii, de dreapta.
La sfârşitul anului trecut, disputa a dus la o încetinire a ritmului de trecere a frontierei române, iar camioane olandeze care transportau flori au aşteptat ore întregi fiind riguros verificate de poliţiştii de frontieră.
De atunci, preşedintele Băsescu a criticat în mod regulat cabinetul olandez, aminteşte publicaţia. Refuzul de a permite noului ambasador să-şi prezinte scrisorile de acreditare este o dovadă în plus că relaţia dintre Olanda şi România a fost grav deteriorată de afacerea Schengen, conchide Expatica Netherlands.