Ministrul finlandez al afacerilor europene, despre Schengen: Nu ne puneţi în aceeaşi oală cu Olanda

Epoch Times România
03.04.2012

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, a declarat marţi, la Bucureşti, că ţara sa nu trebuie pusă ”în aceeaşi oală cu Olanda” în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen.

”E foarte dificil să stabilim o dată pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Cred că toţi sperăm că lucrurile se vor rezolva ca în filme şi că frontierele maritime şi aeriene vor fi ridicate cândva la sfârşitul verii, sau în toamnă. Asta sperăm şi pentru asta lucrăm. Cele mai recente evoluţii sunt pozitive. Noi credem că multe din informaţiile legate nu direct de Schengen, ci de MCV sunt pozitive”, a declarat Alexander Stubb, rugat să precizeze o dată clară pentru aderarea celor două ţări.

Ministrul finlandez al afacerilor europene a subliniat că Finlanda nu trebuie pusă ”în aceeaşi oală” în ceea ce priveşte opoziţia faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.

”Nu puneţi Olanda şi Finlanda în aceeaşi oală, nu mai suntem aşa. Încercăm să rezolvăm împreună anumite probleme în calitate de parteneri şi Finlanda a acceptat compromisul unei abordări în două etape. Trebuie să ştiţi că Finlanda este o societate foarte puternic bazată pe reguli. Şi cred că a fost un fenomen de revărsare a efectelor crizei asupra dezbaterii pe tema Schengen”, a explicat Stubb, întrebat de ce şi Finlanda s-a opus până anul trecut aderării României şi Bulgariei la acest spaţiu.

”Ştiu că nu ar fi trebuit, dar a existat o legătură mentală între faptul că avem un anumit pachet de reguli în ceea ce priveşte zona euro şi multe state nu le respectă. Iar oamenilor a început să le fie teamă că ceva similar se va întâmpla cu Schengen. Deci a fost o gândire bazată pe reguli, nu o gândire politică. Nu ne-a fost frică de ceva anume (...) Am avut o discuţie îndelungată în interiorul Guvernului şi desigur am încercat să facilitez această discuţie în calitatea mea de ministru al afacerilor europene astfel încât să fie luată în calcul o perspectivă largă asupra problemei. Încerc să-i fac pe oameni să înţeleagă cât de important este Acordul Schengen pentru noi toţi. Acum una din marile probleme din Europa este că cele două valori fundamentale sunt atacate. Una este euro, cealaltă este Schengen. Acestea două sunt practic Europa şi trebuie să găsim soluţii. Rămân optimist şi nu mă tem”, a mai spus Alexander Stubb.

În ceea ce priveşte criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, ele au fost îndeplinite, ”dar există nişte detalii finale de clarificat. Deci aş spune că unele dintre ultimele obstacole pe care încercăm să le eliminăm sunt obstacole politice, mai mult decât orice altceva”, a menţionat Stubb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor