Nicuşor Dan: Victor Ponta vrea să-i transforme pe medici în servitori ai practicilor de corupţie

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Decizia Guvernului Ponta de a legaliza şi impozita mita în sistemul medical este scandaloasă pentru o ţară europeană cu pretenţii democratice şi trădează ataşamentul profund faţă de manifestarea endemică a corupţiei în tot sistemul public, opinează Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă pentru constituirea Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

,,Guvernul nu face altceva decât să prelungească agonia sistemului sanitar, asigurându-şi în schimb un bazin electoral, în perspectiva alegerilor din 2016, şi aruncând în continuare povara pe umerii pacienţilor, care sunt practic obligaţi să dea mită doctorilor, atât timp cât Executivul o legalizează.", precizează Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis de USB Epoch Times.

Nu numai că premierul vrea să legalizeze mita, ci mai vrea să scoată şi bani din acest demers, arată preşedintele USB: "Recent, acest guvern punea taxă pe bacşişul chelnerilor, al coafezelor, al celor mai prost plătiţi salariaţi din România, iar acum vrea să taxeze „bacşişul” doctorilor. Prin măsurile anunţate, Victor Ponta continuă băşcălia politică, insultând medicii şi o întreagă categorie profesională pe cale de a fi transformată într-un tăietor de chitanţe, servitor umil al practicilor de corupţie”, a declarat Nicuşor Dan.

În opinia preşedintelui USB ,,este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de mită ori despre legalizarea mitei”, în contextul în care beneficiarii de servicii de sănătate contribuie, din veniturile pe care le obţin, la fondul asigurărilor sociale de sănătate şi, în consecinţă, serviciile medicale de care beneficiază sunt deja plătite.

,,Medicii au nevoie de salarii decente, iar politicienii au obligaţia să le asigure aceste salarii prin tăierea risipei şi corupţiei care se alimentează constant din bani publici, dar şi prin mai buna finanţare a sistemului sanitar”, a precizat preşedintele Grupului de Iniţiativă al USB, salutând atitudinea medicilor care resping legalizarea mitei şi solicită salarii decente, precum şi condiţii civilizate de muncă în spitale, în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate.

Reamintim că, după ce a decis să mărească cu 25% salariile personalului medical începând cu luna octombrie, premierul Ponta a anunţat, marţi, că a discutat cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să legalizeze "contribuţiile suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat, cu alte cuvinte "şpaga" care se dă în spitale. Ponta a mai precizat că, în mod evident, "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate. Cu alte cuvinte, în loc să le ofere medicilor salarii decente, Ponta a preferat să-i lase să ia mită de la bolnavi, statul urmând să-şi ia şi el cotă parte, prin impozitarea banilor "la plic."

Replica medicilor a fost una dura, aceştia afirmând că ideea legalizării şi fiscalizării "şpăgii" primită de medici în spitale este "degradantă" atât pentru medic cât şi pentru pacient şi nu este o soluţie pentru problemele din domeniul sanitar.

"Dacă o astfel de lege aberantă trece, înseamnă că vom avea în spitale un "Ghid de bună practică cum să dai şi să primeşti mită legal". Bani există în sistemul de sănătate, însă sunt administraţi deficitar de oameni numiţi politic cărora nu le pasă nici de medici şi nici de soarta pacienţilor", a transmis miercuri Alianţa Medicilor, grup creat pe Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne