Bruxelles-ul respinge propunerea Chinei - un preţ minim de vânzare de 30.000 de euro în disputa privind EV-urile

Angajaţii lucrează la linia de asamblare a maşinii electrice Volkswagen ID 4 în nordul Germaniei, 20 mai 2022. (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Bruxelles-ul a respins o propunere a guvernului chinez ca vehiculele electrice importate fabricate în China să fie vândute la un preţ minim de 30.000 de euro, au declarat trei surse, o măsură prin care Beijingul speră să evite impunerea de tarife UE luna viitoare, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a declarat că a respins ofertele de preţ minim din partea producătorilor de vehicule electrice din China în urmă cu o lună, ca parte a unei anchete antisubvenţii care a aruncat Beijingul şi Uniunea Europeană în cea mai mare dispută comercială din ultimul deceniu.

Detaliile specifice ale compromisurilor oferite în cadrul negocierilor dintre cele două părţi nu au fost raportate anterior.

Cele trei surse familiarizate cu această chestiune au refuzat să fie identificate deoarece detaliile sunt confidenţiale.

Ministerul Comerţului din China şi Comisia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Comisia a refuzat anterior să comenteze negocierile.

Maşinile electrice costă în medie mai puţin de jumătate în China decât în Europa şi Statele Unite, conform cifrelor pentru 2023 ale firmei de date JATO Dynamics.

Producătorii auto din această ţară beneficiază de o serie de avantaje în materie de costuri - de la accesul local la materii prime şi baterii, până la subvenţii importante din partea Beijingului.

Preţul mediu de vânzare cu amănuntul al unei maşini electrice cu baterii în China a fost de aproximativ 32.000 de euro în prima jumătate a anului 2023, inclusiv modele precum Seagull de la BYD, care se vând cu mai puţin de 10.000 de euro.

În schimb, preţul mediu de vânzare cu amănuntul al unei maşini electrice cu baterie în Europa a fost de 66.000 de euro, conform datelor JATO. Cele mai ieftine modele în curs de dezvoltare - în jur de 20.000 de euro - nu vor ajunge pe piaţă până în 2025 cel mai devreme, Volkswagen vizând un vehicul de 20.000 de euro în 2027.

În respingerea propunerii chineze, Bruxelles-ul a declarat la momentul respectiv că nu este vorba doar de preţurile pe care producătorii auto le percep pentru vehiculele electrice fabricate în China, ci şi de subvenţiile pe care le-au primit pentru producerea acestora şi de eliminarea impactului acestor plăţi de sprijin.

Comisia a refuzat să ofere detalii cu privire la oferte, prin care producătorii de vehicule electrice din China s-au angajat să respecte anumite praguri de preţ pentru a evita inundarea pieţei europene cu vehicule ieftine cu care blocul spune că rivalii locali nu pot concura.

Constructorii auto chinezi precum SAIC şi BYD îşi evaluează modelele EV la puţin peste 30.000 de euro în Europa, chiar dacă le vând la o fracţiune din preţ pe piaţa lor internă, evidenţiind flexibilitatea, dar şi atractivitatea pentru ei de a vinde în Europa.

Se aşteaptă ca Seagull de la BYD, un EV mai mic programat să ajungă în Europa anul viitor, să aibă un preţ puţin sub 20.000 de euro.

Timpul pentru un acord se scurge

Timpul pentru a evita tarifele printr-un acord negociat este limitat, Comisia declarând săptămâna trecută că tarifele de până la 45% pentru vehiculele electrice construite în China vor fi impuse începând cu 31 octombrie timp de cinci ani, cu excepţia cazului în care ambele părţi convin asupra unui plan B.

Marţi, China a impus măsuri antidumping temporare asupra importurilor de brandy din UE, afectând mărci franceze precum Hennessy şi Remy Martin, la câteva zile după ce blocul celor 27 de state a votat în favoarea tarifelor pentru vehiculele electrice.

Ministerul chinez al Comerţului a declarat anterior că încearcă să negocieze o alternativă la tarife care ar implica o formă de „angajament flexibil privind preţurile”. Acesta nu a furnizat detalii.

Comisia a declarat că este pregătită să reanalizeze alte angajamente privind preţurile, care implică preţuri minime şi cote de import, pe măsură ce negocierile continuă.

O soluţie ar putea fi un preţ minim calculat individual pentru fiecare producător auto şi, eventual, pentru fiecare tip de model, în funcţie de mărimea maşinii şi de gama acesteia, au declarat sursele.

Una dintre surse a declarat că un preţ minim cuprins între 35.000 şi 40.000 de euro ar fi un criteriu mai bun pentru negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor