Brock Bierman: SUA doreşte ca RM să fie un partener comercial, un aliat care la un moment dat să ofere asistenţă altor state
alte articole
Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, a majorat luni 8 iulie, finanţarea pentru Republica Moldova, în special în domeniile de guvernare democratică şi creştere economică, cu peste 29 de milioane de dolari în plus la cele aproape o sută de milioane alocate începând cu 2016.
Deşi acordul de finanţare a fost semnat luni, adjunctul administratorului biroului USAID pentru Europa şi Eurasia, Brock Bierman, a ţinut să precizeze că, de fapt, vizita în Republica Moldova a început-o duminică, când alături de Ambasadorul SUA a mers în teritoriu pentru a discuta cu oamenii despre schimbările care au loc în R. Moldova, vizitând oraşele Bălţi, Orhei şi Teleneşti.
Astfel, a specificat oficialul american, banii sunt oferiţi pentru guvernare democratică, pentru dezvoltare economică – piloni importanţi asupra cărora se lucrează împreună cu noua guvernare de la Chişinău.
„Interesul nostru este întâi de toate să-i ajutăm pe cetăţenii moldoveni. De-a lungul anilor am dezvoltat proiecte în dezvoltarea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi am susţinut mass-media independentă. Ne-am întrebat, în primul rând, cum putem sprijini procesul democratic aici, în Republica Moldova. Nu oferim bani direct bugetului moldovean, ci prin intermediul partenerilor noştri, astfel încât să ştim cum sunt cheltuiţi banii noştri şi cum îi ajută în mod practic pe cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Brock Bierman în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Bierman a ţinut să puncteze că în prezent cetăţenii Republicii Moldova trăiesc vremuri interesante - două entităţi politice, care nu au prea mult în comun, la un moment dat ajung să se pună de acord asupra unor lucruri importante şi cruciale pentru acest stat. În acest context, oficialul a mai adăugat că dacă vor exista rezultate palpabile în ce priveşte combaterea corupţiei şi domnia statului de drept, „sunt sigur că oamenii vor dori să rămână acasă şi să-şi construiască un viitor aici”.
„Într-un final, ceea ce încercăm să facem este să creştem un partener important în cadrul comunităţii mondiale. Asta îşi doresc Statele Unite: ca Republica Moldova să fie un partener comercial, un aliat care la un moment dat ar putea oferi asistenţă altor state. Ştiţi, cred că întotdeauna am avut o relaţie strânsă cu Republica Moldova. Logo-ul USAID este „Din partea cetăţenilor americani”, deci noi suntem interesaţi să creăm prietenii şi relaţii care să fie în beneficiul ambelor părţi”, a conchis oficialul american.