Britanicii nu sunt capabili să treacă de examenele pentru posturile din structurile comunitare (Foreign Office)

(photos.com)

Marea Britanie pierde din influenţa sa în Europa şi ca urmare a scăderii numărului cetăţenilor săi care lucrează în structurile Uniunii Europene, o tendinţă ce ar putea fi imposibil de inversat, scrie joi publicaţia The Independent citând un raport al Comisiei pentru politică externă a Camerei Comunelor.

Într-un răspuns la o interpelare a acestei comisii, Foreign Office precizează că, din anul 2010, niciun britanic nu a reuşit să obţină un post în cadrul instituţiilor comunitare şi numărul britanicilor angajaţi la Comisia Europeană a scăzut cu aproape un sfert în ultimii şapte ani.

În prezent, numai 4.6% din personalul Comisiei provine din Marea Britanie, deşi populaţia acesteia reprezintă 12,5% din cea a UE. În schimb, Franţa, cu 13% din populaţia Uniunii, deţine 9,7% din posturile Comisiei. Situaţia este similară şi în cazul Parlamentului European, unde ponderea angajaţilor cu gradul de administrator proveniţi din Marea Britanie a scăzut de la 6.2% în anul 2010 la 5.8% în prezent, dar cea a francezilor a crescut în aceeaşi perioadă de la 7,5% la 8,6%.

Diplomaţia de la Londra admite că trebuie făcut mai mult pentru a remedia această situaţie, dar subliniază că britanicii nu au fost capabili să treacă de rigurosul proces de selecţie al structurilor comunitare, accesul la astfel de posturi realizându-se pe baza competiţiei deschise. 'Statele membre nu pot să paraşuteze oameni în poziţiile importante din instituţiile comunitare, singura modalitate de a ajunge aici fiind succesul la concursuri', punctează Foreign Office, precizând că niciun britanic nu a reuşit să obţină vreun post în urma celor 30 de concursuri organizate de instituţiile UE din anul 2010 şi până în prezent. Diplomaţia britanică reaminteşte că nivelul redus de reprezentare al Marii Britanii în structurile UE nu este ceva nou, această ţară neavând niciodată un procent de angajaţi în instituţiile comunitare pe măsura populaţiei sale, dar în acelaşi timp avertizează că în prezent 'problema a devenit acută şi tinde spre o înrăutăţire'.

Comisia parlamentară mai atrage atenţia în raport că funcţionarii europeni ai Marii Britanii aflaţi la vârsta pensionării nu sunt înlocuiţi în acelaşi număr de alţi britanici, iar un obstacol în accesul acestora în instituţiile comunitare este nivel necorespunzător de cunoaştere a unor alte limbi de bază, cum ar fi franceza şi germana. De asemenea, ei au cunoştinţe insuficiente despre exigenţele unei cariere în cadrul UE.

Un purtător de cuvânt al Foreign Office afirmă că s-a pus deja în aplicare un proiect ce poartă numele de 'Succesul în UE', menit să susţină candidaţii britanici care aspiră la un post în structurile UE, subliniind că, 'în urma acestor eforturi, în anul 2012 a crescut numărul britanicilor care au candidat pentru un post în cadrul UE, dar că trebuie făcut mai mult pentru ca aceasta să ducă şi la o creştere a numărului de posturi obţinute'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe