Imaginea Rusiei în lume este preponderent negativă (Kommersant)

(photos.com)
Epoch Times România
05.09.2013

Imaginea Rusiei în lume este preponderent negativă - la această concluzie au ajuns sociologi de la Pew Research Center, care au intervievat, ca de obicei înaintea summitului G20, locuitori din câteva zeci de ţări ale lumii. Cea mai proastă părere despre Rusia o au locuitorii Israelului, Iordaniei şi Turciei, iar o părere bună există doar în Grecia şi Coreea de Sud. Reprezentanţi ai Dumei de Stat a Federaţiei Ruse motivează acest rezultat prin diferenţele de valori şi abordarea problemelor de politică externă, iar ai 'Rossotrudnicestvo' (agenţia federală pentru relaţiile cu CSI) - prin atitudinea părtinitoare a Occidentului şi deficitul 'muncii de lămurire' din partea autorităţilor ruse, informează cotidianul rus Kommersant.

Experţi ai cunoscutului institut american de sondare a opiniei publice, Pew Research Center, au intervievat, în ajunul summitului G20 (Grupul celor mai puternice 20 de ţări dezvoltate şi emergente ale lumii) ce se deschide joi la Sankt Petersburg, locuitori din 38 de ţări, cu privire la atitudinea lor faţă de Rusia. Rezultatele s-au dovedit deloc îmbucurătoare pentru Rusia.

O părere preponderent pozitivă referitor la Rusia se remarcă doar în Grecia (63%) şi Coreea de Sud (53%). Cel mai mult Rusia este antipatizată în Israel (77%), Iordania (70%), Turcia (66%), Franţa, Japonia şi Egipt (câte 64%). Dintre respondenţii americani, 43% şi-au declarat atitudinea negativă faţă de Rusia, dintre cei italieni - 56%, iar dintre cei polonezi - 54%. Chinezii au faţă de Rusia o atitudine relativ pozitivă: 49% opinii favorabile şi 39% - defavorabile. Ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu au participat la sondaj.

Judecând după aceste rezultate, imaginea Rusiei pe plan global s-a înrăutăţit în ultimii ani. Cea mai evidentă tendinţă negativă se înregistrează în Iordania (cu 23% mai puţine opinii favorabile comparativ cu 2007) şi Egipt (cu 16% mai puţine). Cel mai mult s-a îmbunătăţit imaginea Rusiei în Indonezia şi Argentina (plus 7%).

Experţii constată, de asemenea, că tineri cu vârste între 18 şi 29 de ani au în general faţă de Rusia o părere mai bună decât persoanele mai în vârstă.

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Kalaşnikov, a calificat rezultatele studiului ca fiind 'întristătoare'. 'Opinia negativă care există în Occident referitor la Rusia are în mare parte legătură cu diferenţele de valori. În ultimul timp, Rusia este criticată, de exemplu, pentru atitudinea diferită faţă de cea a ţărilor occidentale în ceea ce priveşte minorităţile sexuale. În Orientul Mijlociu (OM) mulţi sunt nemulţumiţi de poziţia principială a Rusiei pe marginea conflictului sirian', explică Kalaşnikov.

La rândul său, şeful Agenţiei federale pentru relaţiile cu CSI, compatrioţi şi asistenţă umanitară 'Rossotrudnicestvo', Konstantin Kosaciov, a declarat pentru cotidianul rus Kommersant că imaginea negativă a Rusiei în străinătate 'se explică prin faptul că ţara este în mod consecvent discreditată, dar şi prin aceea că partea rusă nu duce o muncă de lămurire sistematică cu privire la ce se întâmplă în Rusia'. În opinia lui Kosaciov, în Occident există 'prezumţia de vinovăţie a Rusiei' şi 'o predispoziţie spre informaţii negative despre ea'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor