Noua şefă a guvernului regional andaluz susţine că îi este ruşine de corupţie (revista presei spaniole)

Învestitura noii şefe a guvernului regional din Andaluzia, socialista Susana Díaz, care a susţinut că îi este ruşine de corupţie, fără să se refere însă direct la scandalul deturnării de fonduri publice în care sunt implicaţi chiar lideri locali, apare joi pe primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole. Acestea scriu şi despre demisia secretarului general al socialiştilor catalani, José Zaragoza, în urma scandalului de spionaj din regiune.

Spionajul politic din Catalonia loveşte în inima PSOE (socialişti, formaţiune în opoziţie, n.r.), anunţă cotidianul El Pais. José Zaragoza şi-a dat demisia din comitetul executiv al formaţiunii după ce a cerut agenţiei de detectivi privaţi Método 3 să-l spioneze pe primarul Badalonei în 2010, după cum precizează cotidianul spaniol. Acesta mai scrie, tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi, că preşedintele american Barack Obama a epuizat toate căile pentru a ajunge la un consens privitor la acţiunea în Siria, iar Comisia de afaceri externe a Senatului a aprobat intervenţia.

Cotidianul El Mundo preia afirmaţiile Susanei Díaz, care declară că îi este ruşine de corupţie, că va lupta pentru a o combate, însă nu se referă direct la scandalul deturnării fondurilor publice destinate şomerilor în Andaluzia. Susana Díaz va fi învestită joi în fruntea guvernului regional din regiune. Este a cincea socialistă care ocupă această funcţie în guvernul local andaluz, condus de socialişti în ultimii 30 de ani, după cum aminteşte cotidianul spaniol.

Moştenitoarea lui Grińán debutează încercuită de scandalul deturnării de fonduri, observă cotidianul ABC. Cotidianul spaniol face astfel referire la cel pe care îl înlocuieşte aceasta, José Antonio Grińán Martínez, tot socialist, şi care a renunţat la funcţie. Susana Díaz promite să combată corupţia, însă nu se referă direct la scandal, arată şi această publicaţie spaniolă.

Cotidianul La Vanguardia scrie în prim plan despre scandalul spionajului din Catalonia şi consemnează că Zaragoza şi-a dat demisia din PSOE. De la centru, secretarul general al formaţiunii, Alfredo Perez Rubalcaba, califică drept dezgustător spionajul şi ţine să amintească de faptul că PSOE nu este aceeaşi formaţiune ca filiala sa catalană - PSC. Cotidianul catalan scrie joi şi despre apelul lansat de Obama către Europa, de a da un răspuns cu privire la Siria, în virtutea responsabilităţii morale de a-l pedepsi pe preşedintele Bashar al-Asad.

Guvernul regional catalan va obliga deschiderea tuturor autostrăzilor pentru lanţul uman pregătit pentru 11 septembrie, de ziua Cataloniei, iar televiziunea publică locală va transmite evenimentul din elicoptere şi alte unităţi mobile, notează joi cotidianul La Razon. În plus, clubul de fotbal Barcelona cedează stadionul Camp Nou tot pentru acest lanţ uman, mai scrie cotidianul menţionat.

Cotidianul catalan El Periodico scrie tot despre scandalul de spionaj din Catalonia şi relatează că dezvăluirile l-au forţat pe José Zaragoza să plece din cadrul conducerii PSOE, în condiţiile în care poliţia şi-a concentrat acum cercetările asupra calculatorului fostului lider socialist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe