Breivik contestă raportul său psihiatric

Anders Behring Breivik, orchestratorul care a mărturisit masacrul ce a ucis 77 de oameni în vara anului trecut, a declarat că raportul psihiatric este falsă.
Anders Behring Breivik într-un tribunal din Oslo, 6 februarie 2012 (Daniel Sannum Lauten / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
05.04.2012

Anders Behring Breivik, orchestratorul care a mărturisit masacrul ce a ucis 77 de oameni în vara anului trecut, a declarat că raportul psihiatric este falsă.

Breivik, în vârstă de 33 de ani, a scris o scrisoare de 38 de pagini pentru tabloidul Verdens Gang, afirmând că o mare parte a raportului este falsă.

"Trebuie să recunosc că acesta este cel mai rău lucru care mi s-ar fi putut întâmpla, deoarece este umilinţa mea cea mai de pe urma", a declarat el publicaţiei, referindu-se la raportul său psihiatric. El a adăugat că faptul că urmează să fie trimis într-o secţie de psihiatrie este "mai crud decât moartea".

"Trimiterea unui activist politic la un spital de boli mintale este mai sadic şi mai crud decât uciderea lui!", a spus Breivik.

El a acuzat psihiatrii care l-au evaluat că nu "au cunoştinţe despre violenţa motivată politic", a relatat ziarul.

Breivik, care a împuşcat 69 de oameni pe insula Utoya şi a detonat o bombă în Oslo ce a ucis 8 persoane, a spus că el are misiunea de a scăpa Europa de multiculturalism şi islam.

În scrisoare, el a recunoscut că aşa-numitul grup al Cavalerilor Templieri, din care a pretins că ar face parte, nu există.

Sistemele grupului pe care le-a subliniat "nu sunt nimic mai mult decât o sugestie pentru un sistem viitor de organizare. Deci, NU este un sistem deja existent", a scris el în scrisoare, potrivit ziarului Aftenposten.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor