Instanţa a ordonat o nouă evaluare psihiatrică pentru Breivik

Epoch Times România
13.01.2012

Un tribunal din Norvegia a ordonat o nouă evaluare psihiatrică pentru ucigaşul Anders Behring Breivik, după ce evaluarea iniţială l-a declarat inapt de proces din punct de vedere mintal, relatează BBC.

Judecătorul a spus că noua evaluare este necesară din cauza criticilor numeroase legate de prima evaluare.

În baza raportului iniţial, Breivik ar urma să fie plasat într-un centru psihiatric, nu în închisoare.

Cele două atacuri pe care le-a comis la 22 iulie s-au soldat cu 77 de morţi şi 151 de răniţi.

El va fi judecat la 16 aprilie.

"Având în vedere gravitatea cazului, responsabilitatea criminală a acuzatului trebuie examinată din nou", a subliniat judecătorul.

Doi noi experţi au fost numiţi pentru a face evaluarea. Judecătorul a subliniat că decizia sa "nu implică nicio critică pe tema expertizei iniţiale" şi a spus că acest caz "trebuie clarificat".

Observatorii s-au întrebat dacă cineva care suferă de tulburări mintale grave ar fi putut plănui atacuri atât de minuţioase.

Săptămâna trecută, patru psihiatri care îl monitoritzează au spus că acuzatul nu pare a fi psihotic, contrazicând astfel prima evaluare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor