Brazilia respinge ambasadorul israelian. Tel Aviv-ul fumegă

Brazilia încă refuză să accepte un ambasador israelian deoarece acesta a fost un lider colonist în Cisiordania. Tel Aviv ameninţă Brazilia că va restrânge relaţiile diplomatice.
Andrei Popescu
28.12.2015

alte articole

Dani Dayan, ambasadorul numit de Israel pentru Brazilia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.12.2015

Decizia Braziliei de a-l respinge pe Dani Dayan la patru luni după numirea sa a înfuriat regimul din Tel Aviv şi l-a forţat să anunţe duminică faptul că va face presiuni asupra guvernului de stânga din ţara sud-americană să accepte delegatul israelian.

“Ministerul de Externe îşi va folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a finaliza numirea lui Dani Dayan”, a susţinut Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian pentru Afaceri Externe, adăugând că Tel Aviv-ul “va coborî relaţiile diplomatice cu Brazilia la nivelul al doilea dacă numirea lui Dani Dayan nu va fi confirmată”. De asemenea, Hotovely a precizat că Dayan va rămâne singura persoană numită de Israel pentru acea poziţie.

Regimul israelian se teme că alte ţări ar putea merge pe urmele Braziliei şi să adopte măsuri în favoarea palestinienilor.

Relaţiile dintre Israel şi Brazilia s-au înrăutăţit începând cu 6 decembrie 2010, când Brazilia a recunoscut Palestina ca stat suveran între graniţele din 1967.

În plus, Brazilia şi-a rechemat ambasadorul din Israel în 23 iulie 2014, la aproximativ 2 săptămâni după ce Tel Aviv-ul a lansat o ofensivă fatală asupra Fâşiei Gaza asediate, în care au murit peste 2.100 de persoane. Ofensiva a fost oprită în 26 august 2014.

În 24 iulie 2014, Brazilia a condamnat puternic “utilizarea disproporţionată de forţă de către Israel în Fâşia Gaza, ducând la moartea unui număr mare de civili, inclusiv femei şi copii”.

Israelul este tot mai criticat pentru construirea de colonii în teritoriile palestiniene. Conform legii internaţionale aceste colonii sunt ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor