Brăila: "Amintiri din cel mai frumos port de la Dunăre"

Brăila - carte poştală din 1900. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
24.12.2009

"Amintiri din cel mai frumos port de la Dunăre" este titlul volumului care prezintă, sub semnătura scriitorului Valeriu Avramescu, Brăila de altădată, volum lansat miercuri la Muzeul Brăilei.

Cartea, apărută la Editura Istros, este cea de-a doua a poetului brăilean Valeriu Avramescu din colecţiile Istros, după ce, în 2006, a lansat un album de cărţi poştale ilustrate, cu străzile vechi din Brăila, pe care l-a donat Muzeului Brăilei.

În textele sale, Valeriu Avramescu se foloseşte de o altă pasiune a sa, cea pentru filatelie şi cartofilie şi ilustrează volumul cu imagini din Brăila de altădată.

"Cu toate că trecerea timpului se revarsă puternic peste ea, privitorul care zăboveşte şi acum pe "Regală" descoperă ornamentaţii cu numeroase elemente geometrice şi florale, cu frontoane şi statuete caracteristice barocului târziu şi neoclasicismului, realizate în forme extrem de plăcute, care îl îndeamnă la o îndelungă şi vie contemplare: ce a fost şi ce a ajuns", scrie Valeriu Avramescu.

Sub genericul "Firme, afişe şi reclame de pe Regală", Avramescu vorbeşte despre fostele prăvălii de la parter, unde se practicau numeroase meşteşuguri, cu magaziile şi depozitele de la subsol şi locuinţele patronilor la etaj, "care îşi păstrează şi astăzi vechea înfăţişare dacă se face abstracţie de termopanarea executată de cine şi cum a vrut şi de groaznicele firme ale fiecărui SRL care supără pe adevăratul şi autenticul brăilean, până în adâncul sufletului".

Cu volumul în mână sau doar în minte, cititorul poate reface Brăila de altădată, locuri în care au trăit mari personalităţi precum Hariclea Darclée, Panait Istrati, Nae Ionescu, Mihail Sebastian sau Ana Aslan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor