Box: Relu Auraş a dat o mostră de semnătură la DNA

Relu Auraş a fost chemat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a exama declaraţia dată în dosarul organizării galei "Campion pentru România". Antrenorul de box le-a transmis procurorilor că îşi regăseşte semnătura pe documente, chiar dacă iniţial a susţinut contrariul, motiv pentru anchetatorii i-au preluat o mostră de semnătură.
Lucian Bute in timpul meciului de aseara, 9 iulie 2011, impotriva francezului Jean-Paul Mendy. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Relu Auraş a fost chemat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a examina declaraţia dată în dosarul organizării galei "Campion pentru România". Antrenorul de box le-a transmis procurorilor că îşi regăseşte semnătura pe documente, chiar dacă iniţial a susţinut contrariul, motiv pentru care anchetatorii i-au preluat o mostră de semnătură.

Aportul acestuia a fost necesar, în situaţia în care anchetatorii au reluat cercetarea acuzaţiilor de corupţie aduse fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în legătură cu organizarea galei de box, ”Campion pentru România”, din 2011.

Fostul boxer, le arătase iniţial anchetatorilor că nu-şi recunoştea semnătura în procesul verbal respectiv, deşi în prezent, după doi ani de la eveniment, şi după ce apele s-au calmat, şi-a schimbat declaraţia, şi a admis cu stupoare că îşi găseşte semnătura undeva, în colţul documentului.

Auraş a transmis că a venit la DNA în postura de martor, şi tot în aceeaşi postură au fost chemaţi şi foştii membri ai federaţiei, printre care, Marian Simion şi antrenorul Titi Tudor. Acesta a mai trasmis că a oferit anchetatorilor DNA o mostră de semnătură dar, de asemenea, că nu i s-a adus la cunoştinţă faptul că oficialii Direcţiei Anticorupţie o vor folosi într-o expertiză grafologică

Antrenorul federal Vali Vrânceanu şi Niculae Constantinescu, fostul secretar general al FRB, au fost de asemenea audiaţi, spune Auraş.

Până la acest moment, au mai dat declaraţii antrenorul federal Vali Vrânceanu şi fostul secretar general al FRB, Niculae Constantinescu, a mai arătat Relu Auraş.

Conform declaraţiilor lui Rudel Obreja, pe care acesta le oferea la ieşirea din sediul DNA, în anul 2012, fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale Elena Udrea este ”ţinta” acestui dosar şi nu el.

Posibilele acte de corupţie au fost sesizate de Departamentul de Luptă Antifraudă în aprilie 2012, principalii suspecţii ai acestora fiind organizatorii galei ”Campion pentru România”, respectiv Rudel Obreja.

Conform actului de control întocmit de inspectorii DLAF şi înaintat DNA, Rudel Obreja, oferea exclusivitatea organizări galei de box ”Campion pentru România” unei firme deţinute tot de el.

Contractul de exclusivitate, arăta că firma lui Obreja, Europlus Computers SRL avea, în urma negocierii directe cu MDRT, condusă la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, ce avea ca obiectiv ”Promovarea brandului turistic al României”.

În baza contractului de exclusivitate, Europlus Computers SRL, a obţinut un contract în valoare de 10.175.168 de lei, după negociarea directă cu MDRT, respectiv cu ministrul de atunci, Elena Udrea. Suma contractului a fost preluată de Minister în baza unui studiu efectuat de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers.

Conform inspectorilor DLAF, firma lui Rudel Obreja nu deţinea capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o gală de asemenea anvergură şi nici pentru a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică. Europlus Computers, nu figura decât cu patru angajaţi la acel moment, dintre care doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi. Din anchetele inspectorilor firma adăugase ca activităţi secundare ”serviciile de reprezentare media” şi ”activităţile ageţiilor de publicitate” iar în curtea acestora nu exista nici un specialist în domeniu. Din informaţiile oferite de ITM la momentul primirii contractului de la minister, Europlus Computers avea aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un inginer electromecanic, un consiler juridic şi un subinginer electronist.

Conform acestor dovezi, DLAF a concluziat că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Rudel Obreja în urma excusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box, condusă tot de acesta.

Firma lui Obreja a primit un credit de la BRD, garatând pentru sumele luate cu contractul obţinut de acesta. La 1 februarie 2012, ministerul transferă prima tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Plata efectuată din bugetul MDRT urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Membrii ministerului au depus cererea de rambursare la 16 februarie, dar autoritatea de management a proiectului din România o suspendă în aşteptarea unui răspuns din partea DLAF.

Documentrul de control trimis de inspectorii DLAF către DNA transmitea: "Pentru majorarea artificială a valorii cheltuielilor efectuate în legătură cu organizarea galei, în corespondenţa cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plăţi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist şi care nu au legătură cu activităţi de promovare a României. Aceste cheltuieli se referă la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare şi masă achiziţionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaţii Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanţă prestate în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012".

1,93 milioane de euro fără TVA a fost cifra totală a contractului dintre Europlus Computers şi MDRT.

Conform anuţului de la 1 noiembrie 2011 venit din partea MDRT, firma lui Rudel Obreja încasa cu 400.000 de euro mai puţin decât valoarea precizată iniţial, întrucât nu şi-a îndeplinit anumite obligaţii.

În aprilie 2012, un comunicat MDRT arăta că, seziarea DLAF către DNA avea ca punct de interes doar activitatea societăţii comerciale organizatoare şi nu activitatea ministerului.

Ministerul susţinea că procedura de achiziţie publică pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate a fost făcută legal, conform OUG 34/2006.

Din precizările MDRT mai reiese că o parte din suma stabilită iniţial nu a fost achitată către firma organizatoare din cauza nerespectării anumitor clauze în contractul dintre Minister şi societatea comercială. Suma iniţială a fost de 1,93 milioane de euro (fără TVA) iar suma plătită a fost de 1,54 milioane de euro (fără TVA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor