Botănoiu (MADR): Fiecare român aruncă anual 97,5 kg de mâncare

Epoch Times România
07.12.2012

Fiecare român aruncă anual 97,5 kg de mâncare, potrivit unei statistici europene, a declarat vineri Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

El a spus că atunci când merg la restaurant şi se văd în faţa meniului, românii comandă mai mult decât pot mânca şi astfel ajung la gunoi 1,85 milioane de tone de mâncare anual.

De asemenea, la cumpărături, românii pun în coşuri mai mult decât au nevoie, iar statisticile arată că 15% dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) România-o9atitudine! lansează, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, campania naţională de educare şi informare a consumatorilor „o9atitudine! Stop risipei de alimente!”, ce are ca scop conştientizarea consumatorilor cu privire la problematica risipei de alimente.

Campania lansată vineri se va desfăşura la nivel naţional, pe parcursul întregului an 2013.

Potrivit lui Botănoiu, risipa de alimente reprezintă pierderea de alimente naturale sau gătite, în timpul sau după pregătirea mesei. În Uniunea Europeană, fiecare persoană aruncă aproximativ 179 de kilograme de alimente pe an. Aceasta înseamnă în total 89 de milioane de tone pe an, şi se prognozează că până în 2020 se va ajunge la 126 de milioane de tone.

Studiile Uniunii Europene estimează că gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totală de deşeuri din produse alimentare, producătorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering pentru 14% din total.

Parlamentul European a adoptat la începutul anului 2012 o rezoluţie prin care cere luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăţi risipa de alimente până în anul 2025.

Potrivit unui studiu efectuat de Comisia Europeană, europenii irosesc anual (în restaurante, gospodării, supermaketuri şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator) până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile.

Dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40% până în anul 2020, avertizează Comisia Europeană, în studiul menţionat.

Obligaţiile MADR în acest parteneriat sunt acelea de a participa cu specialişti care elaborează proiecte şi campanii, precum şi materiale cu caracter informativ; participarea la acţiunile stabilite în comun de părţi, mediatizarea proiectelor şi activităţilor derulate în parteneriat; precum şi participarea la evaluarea activităţilor.

Parteneriatul urmăreşte alinierea României la standardele UE, accesul consumatorilor la o informare corectă în vederea reducerii risipei în domeniul alimentelor, informarea şi educarea consumatorului român asupra drepturilor şi obligaţiilor din domeniul campaniei, astfel încât alegerea alimentelor să fie făcută în cunoştinţă de cauză.

Rezultatul campaniei se va finaliza prin punerea în dezbatere publică a concluziilor şi feedback-urilor primite de-a lungul campaniei alături de practicile europene în domeniu, preum şi implementarea unui proiect de informare, educare şi intărire a capacităţii instituţionale pe tema campaniei la nivel naţional, dar şi crearea unei stări de spirit necesare pe diversele paliere ale societăţii de la nivelul cel mai de jos şi până la vârf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor