Borza: Unele bănci sunt ipocrite în relaţia cu Hidroelectrica

Epoch Times România
01.07.2012

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că băncile au expunere de 378 de milioane de euro pe Hidroelectrica, care se află în insolvenţă, iar unele instituţii financiare au o anumită "ipocrizie" în relaţia cu aceasta, deşi au făcut "bani frumoşi" de 20 de ani.

"Se vorbeşte mult despre expunerea băncilor pe Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere, ca administrator judiciar, este şi o anumită ipocrizie din partea unor bănci. În toţi aceşti 20 de ani, băncile au făcut bani frumoşi, au avut rulaje, au avut linii de finanţare sau de credit, n-au avut niciodată niciun incident cu Hidroelectrica. Expunerea băncilor este de doar 378 milioane euro, în presă apar cu totul alte cifre, respectiv 560 - 570 milioane de euro. Ne referim la linii de finanţare sau ceredite", a menţionat Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, fiind numit ca administrator judiciar firma Euro Insol.

"Garanţiile la credite sunt veniturile Hidroelectrica din vânzarea energiei, care nu pot decât să crească. Prin urmare, garanţiile băncilor nu pot decât să crească", a declarat administratorul special al companiei, avocatul Remus Vulpescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".

Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.

Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul lui 2012, sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.

Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor