"Boot Camp voluntar" – Un nou proiect prin care Ministerul Apărării vrea să atragă tinerii în armată

Soldaţi ai Armatei Române (Facebook/mapn.ro)
Andrei Popescu
14.06.2024

Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte un nou serviciu militar pentru tineri - Boot Camp voluntar – unde voluntarii vor beneficia de cazare, masă şi drepturi financiare pe care le au soldaţii încadraţi ca profesionişti. La finalul acestei perioade de pregătire, MApN a propus acordarea unei prime, a unei bonificaţii, la trecerea în rezervă.

Noul serviciu militar voluntar, adresat tinerilor între 18 şi 35 de ani, va funcţiona ca un “boot camp”, oferind antrenamente de grup menite să îmbunătăţească rezistenţa, agilitatea, concentrarea, forţa, viteza şi spiritul de echipă.

“Şi noi suntem atenţi la tendinţe, suntem obligaţi să înţelegem că aşteptările în piaţa muncii se schimbă. Noi avem deja un sistem de rezervă, de recrutare de rezervişti pe bază de voluntariat. Sistemul rezerviştilor voluntari, care începe să producă rezultate din ce în ce mai bune. A fost un debut un pic mai timid, în 2017-2018, însă în ultima perioadă avem rezultate bune. Pregătim însă şi o a doua etapă a acestei reforme a sistemului de selecţie a rezervei necesare Armatei României. Pregătim o nouă categorie de serviciu militar adresat celor care vor să devină rezervişti, să intre în rezerva de mobilizare a armatei: serviciul militar voluntar în termen”, a declarat, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu.

De asemenea, Spînu a afirmat că proiectul legislativ, aflat în curs de validare, prevede o pregătire de până la patru luni pentru bărbaţi şi femei”, adăugând că, la finalul acestei perioade, “voluntarii vor dobândi abilităţile de bază necesare unui rezervist militar şi vor beneficia de cazare, masă şi drepturile financiare ale soldaţilor profesionişti”.

“În plus, la trecerea în rezervă, se propune acordarea unei prime echivalente cu trei salarii medii brute pe economie. La finalul acestei pregătiri, cetăţenii români, bărbaţi sau femei, rămân în documentele noastre de mobilizare până la 55 de ani – soldaţii şi gradaţii, şi până la 62 de ani – cadrele militare, cei care vor dori să urmeze mai departe şi să intre în rândul subofiţerilor sau ofiţerilor Armatei României ca personal în rezervă”, a continuat Spînu.

Reamintim că, pe data de 13 mai, MApN a anunţat că a dat startul celei de-a doua campanii de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldaţi şi gradaţi profesionişti, prezentând numărul de posturi disponibile şi judeţele unde acestea vor fi puse la bătaie.

“Continuă campania de recrutare pentru soldaţi-gradaţi profesionişti. Am dat startul celei de-a doua campanii de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldaţi şi gradaţi profesionişti. În seria a doua a campaniei de recrutare şi selecţie sunt disponibile peste 3.800 de posturi vacante în 32 judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti.

Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară după următorul calendar:

- înscrierea candidaţilor: 07.05 – 03.06.2024;

- selecţia candidaţilor: 13.05 – 07.06.2024;

- efectuarea examinării medicale în cadrul unităţilor sanitare militare: 20.05 – 14.06.2024;

- termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 02.07.2024”, a precizat MApN într-un comunicat.

Cel mai mic salariu lunar net pentru un soldat profesionist este de 4.399 lei, iar cel mai mare poate ajunge la 5.765 lei. În această sumă este inclusă şi norma de hrană de 1.054 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor