Bombardarea implacabilă din Siria s-a soldat cu cel puţin 100 de morţi

Oraşul Holms din Siria a fost bombardat, având ca rezultat peste 100 de persoane ucise şi mulţi răniţi grav.
Un băiat în timpul unei demonstraţii anti-regim în satul sirian al-Qsair, la 25 km sud-vest de oraşul Homs, pe 3 februarie, 2012. (Alessio Romenzi / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
10.02.2012

"Tocmai m-am întors de la un spital de pe teren. Acolo erau trei camere mari pline de cadavre. Am văzut peste 100 de cadavre astăzi", a declarat un martor pe nume Karim, detaliind bombardarea oraşului sirian Homs de către forţele guvernamentale.

Cel puţin 107 persoane au fost ucise în Homs pe 9 februarie, au relatat Comitetele Locale de Coordonare (LCC), citând activişti şi medici de pe teren. "Nu suntem în măsură să aflăm numele martirilor din cauza bombardării intense", era scris pe site-ul LCC, actualizat zilnic.

"Persoanele rănite mor pentru că nu le putem trata. Mulţi dintre oamenii răniţi sunt încă în stradă. Lor le lipsesc părţi ale corpului", a relatat Karim pentru Human Rights Watch (HRW). "Noi nu îi putem lua de acolo din cauza împuşcăturilor. Ei vor muri în stradă."

Săptămâna trecută, armata a început să bombardeze puternic cartierele din Homs, oraşul care a devenit, în esenţă, centrul protestelor şi revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Există estimări conform cărora sute de persoane au fost ucise doar în ultima săptămână.

Imaginile video încărcate pe Internet au arătat mai multe cadavre, demonstraţii în masă care cer alungarea al-Assad şi elicoptere militare care zboară deasupra capului.

HRW a declarat că guvernul a ridicat o blocadă în oraş pentru a împiedica intrarea proviziilor de medicamente. S-a raportat că o parte din cei răniţi nu solicita tratament la spitalele de stat de teamă să nu fie arestaţi.

"Acest atac brutal asupra cartierelor rezidenţiale arată dispreţul autorităţilor siriene faţă de viaţa cetăţenilor din Homs", a declarat Anna Neistat, un director pentru situaţii de urgenţă în cadrul grupului pentru drepturi. "Cei responsabili pentru astfel de atacuri oribile vor trebui să răspundă pentru faptele lor."

Mai mulţi martori au relatat pentru HRW despre modul cum forţele de securitate au tras în ei şi despre bombardarea intensă a cartierelor din oraş. Grupul pentru drepturile omului a coroborat rapoartele din partea jurnaliştilor care operează în zonă şi a analizat materialul postat pe Internet.

Luni şi marţi, un martor pe nume Wasim a spus că "la fiecare 15 minute" a avut loc câte un atac, a raportat HRW. "Nu era prima dată când am auzit astfel de sunete, dar luni a fost cea mai rea situaţie din cauză bombardării intense non-stop", a afirmat el.

Puterile occidentale şi arabe întâmpină dificultăţi în a găsi un mod de a rezolva violenţa din zonă, după ce săptămâna trecută, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto faţă de o rezoluţie a Ligii Arabe prezentată Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor