Bolojan declară război pensiilor speciale: Suntem singura ţară care pensionează judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro

Ilie Bolojan (USR)
Ana Ion
05.07.2025

Guvernul va "ataca" şi problema pensiilor speciale, a declarat premierul Bolojan, vineri, într-un interviu pentru Pro TV

„Suntem singura ţară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condiţiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani." a punctat el.

În ceea ce priveşte măsurile de austeritate, tăierile, adoptate de guvern, Bolojan a precizat că reducerea deficitului bugetar nu se poate face doar pe componenta de reduceri de cheltuieli de la stat, însă lucrurile nu pot fi făcute de pe o zi pe alta.

„Din păcate, trebuie să atacăm atât venituri structurale, deci venituri importante care sunt recunoscute de pieţe care ne afectează pe termen lung, cum este, de exemplu, creşterea de două procente a TVA-ului, această taxă indirectă pe consum, pentru că este cea mai puţin nocivă taxă pe care o putem creşte sau să lucrăm pe componente de cheltuieli, de exemplu, de salarii, în cazul în care am redus anumite sporuri în aşa fel încât să ţinem sub control, să punem o frână, creştere de cheltuieli şi nu în ultimul rând, să ne creştem baza de contribuabili, în general la bugetul de stat, eliminând excepţiile, eliminând scutirile sau punându-i să plătească puţin pe toţi cei care beneficiază de un anumit serviciu, cum sunt serviciile de sănătate.

Şi aceste două categorii de măsuri mari, care înseamnă creşteri de venituri şi reduceri de cheltuieli, sunt completate de eşalonarea unor investiţii, de prioritizare a lor, pentru că astăzi nu mai avem bani să ducem în aceeaşi zi toate lucrările începute în România şi atunci trebuie să ne hotărâm ce finanţăm cu prioritate în continuare şi ce eşalonăm.”, a declarat Bolojan.

„Noi, dacă stabilim reguli bune, vom avea comportamente corecte. Noi însă am încercat în aceşti ani să mimăm, să stabilim reguli bune, să le facem de formă, dar pe fond să facem tot ceea ce este posibil, să ne fofilăm pe lângă aceste reguli bune, pentru că nimeni n-a păţit nimic dacă nu a respectat regulile.

Şi atunci avem sectoare monopoliste în care, pentru că nu s-au stabilit indicatori de performanţă corecţi, în care unii au doar drepturi directorii, iar statul are doar obligaţii, am ajuns în situaţia să avem directori sau consilii de administraţie care şi-au stabilit nişte câştiguri aberante, care nu livrează nimic pentru acele câştiguri, care nu şi-au făcut mai eficiente companiile de stat, care deci nu oferă servicii mai bune, care merg în pierderi în continuare sau care sunt în sectoare monopoliste, unde şi dacă pui un roboţel la conducerea companiei tot faci profituri, pentru că aşa ţi-ai stabilit tarifele încât să-ţi acopere lipsa de performanţă. Ca atare, aceste lucruri trebuie schimbate şi una din erorile lumii politice, din care fac şi eu parte, este că a tolerat astfel de situaţii.

Dar aceste corecţii nu le poţi face de pe o zi pe alta. E nevoie să modifici legi, să modifice reglementări, cine trebuie să le controleze. Sigur, există un control guvernamental, pentru că lucrurile se văd din avion, dar există Curtea de Conturi care poate verifica modul în care se cheltuie banii statului, există aşa-zisele comitete de supraveghere, directoratele, nişte structuri etajate în care principala responsabilitate este cum ne încasăm indemnizaţia, că de rezultate nu vorbim.”, a adăugat premierul.

Întrebat despre pensiile speciale, Bolojan a declarat că şi această problemă va fi rezolvată, „cel mai târziu în pachetul doi sau trei”.

„Vom ataca şi problema pensiilor speciale, pentru că nu doar că este un jalon, deci o obligaţie în raport cu Comisia Europeană şi cu finanţările pe care le primim şi este pur şi simplu o necesitate socială. Suntem singura ţară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condiţiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani. Acesta este un lucru care nu mai poate continua şi ideea că această măsură se aplică până în 2060 şi ceva nu stă în picioare, pentru că pur ţi simplu nu este doar un aspect de nedreptate, nu este doar un aspect care afectează calitatea actului de justiţie, pentru că atunci când un om este la maturitatea profesională, îl trimit la pensie.

În loc ca de la 48 până la 60 de ani, de exemplu, să aibă 12 ani de punere în valoare a experienţei pe care a cumulat-o, noi continuăm cu această măsură. Va trebui să o corectăm. E un aspect care ţine de o minimă justiţie socială şi de un minim respect pentru cetăţenii ţării noastre”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor