Bolnavi de cancer veniţi din toată ţara, trimişi acasă fără medicamente de Institutul Oncologic. Reprezentantul pacienţilor cronici rupe tăcerea
Problemele de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) unde zeci de pacienţi bolnavi de cancer, care călătoresc sute de kilometri pentru a primi tratament sunt trimişi acasă din lipsa medicamentelor necesare pentru tratarea lor nu este una nouă, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.
Pacienţii sunt disperaţi iar amânarea tratamentelor le pune viaţa în pericol, a subliniat Irimia, într-un interviu acordat Epoch Times.
Potrivit acestuia, banii pentru medicamente ajung la firme de partid.
Irimia şi-a exprimat însă speranţa că situaţia se va rezolva, măcar temporar, şi aceasta doar datorită implicării noii managere de la IOB care arată empatie faţă de bolnavi şi se străduieşte să rezolve problemele.
"Am vorbit astăzi cu doamna manager, doctoriţa Zob, şi mi-a promis că lucrurile se rezolvă. Că vor primi medicamente din alte spitale până când situaţia se va îndrepta privind aprovizionarea cu aceste medicamente.
Situaţia acolo este una mai veche, nu este nouă, din păcate, şi anul trecut ne-am confruntat cu altfel de probleme. Să sperăm că actualul manager care a demonstrat empatie faţă de pacienţi va rezolva problemele cu care se confruntă IOB de atâta amar de vreme, probleme de care noi ne-am lovit aproape în fiecare lună şi degeaba le-am reclamat pentru că nu a avut nimeni urechi să ne asculte, IOB fiind subordonat direct Ministerului Sănătăţii."
Întrebat cine e de vină pentru faptul că nu se găsesc medicamentele necesare, Irimia a declarat că managerul IOB face toate eforturile însă nu poate veni cu bani de acasă iar problema e subfinanţarea spitalelor.
"Lipsa banilor, lipsa cu care se confruntă tot sistemul public de sănătate din România, a dus la asemenea întârzieri. Este drept că un medicament dedicat cancerului pulmonar - ALIMTA - a fost anunţat încă de la 1 ianuare că va fi retras de pe piaţă. Au mai fost nişte stocuri în România şi s-au epuizat, se pare. Iar acolo unde au mai rămas vor fi redirecţionate către cei care au nevoie. Dar suntem în plop cu acest medicament pentru că a expirat patentul în medicamentul lui şi acum nimeni nu s-a oferit să-l aducă ca generic pe piaţa din România.
Totul e în curtea Ministerului Sănătăţii. Adică orice manager am pune şi oricât de bun şi empatic cu pacienţii ar fi, n-ar putea să rezolve această problemă, deoarece Ministerul Sănătăţii răspunde direct de această speţă, e în jurisdicţia lui şi este şi obligat să asigure continuitatea tratamentelor în sistemul public de sănătate", a declarat Cezar Irimia.
El a mai susţinut că ministrul Sănătăţii e "un ministru fără portofoliu" căci nu are bani.
"S-au deblocat nişte bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, din rezerva Casei. Chiar am fost în audienţă la Ministerul de Finanţe pentru că ministrul Sănătăţii e un ministru fără portofoliu, ne-a trimis la Finanţe, a zis că el nu are bani. Ministerul de Finanţe ne-a garantat că va debloca rezerva CNAS. A făcut-o.
Dar rectificarea care s-a făcută recent să ştiţi că nu rezolvă mare lucru din problemele financiare cu care se confruntă sistemul de sănătate. Ministrul Finanţelor a zis clar că "eu dau Ministerului Sănătăţii banii care au fost cuprinşi în planul bugetului anual" şi chiar mai mult au fost daţi. Cum îi împarte ÎNSĂ ministrul Sănătăţii şi către ce segmente din sistemul de sănătate nu mai e treaba Ministerului de Finanţe.
Aşa că noi ne-am convins că aceşti bani, mulţi se duc la construcţii, la afaceri de partid, iar pentru pacienţi, Dumnezeu cu mila. Adică am rămas la mâna bunului Dumnezeu şi a puţinelor medicamente care se mai află în circuitul de spital", a declarat Irimia.