Bogdan Aurescu: Implicarea firmelor româneşti la Deveselu - un test de competitivitate

Epoch Times România
13.06.2012

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat, că implicarea firmelor româneşti în construcţia bazei de la Deveselu reprezintă un test de competitivitate şi o posibilă rampă de lansare pe piaţa de apărare din Europa şi SUA.

”Implicarea companiilor româneşti în domeniul cooperării antirachetă este de natură să faciliteze contactele între comunităţile de afaceri dintre cele două ţări. De asemenea, reprezintă o dovadă elocventă a substanţei pe care Parteneriatul nostru Strategic o aduce în domeniul economic”, a declarat Bogdan Aurescu, la ”Romania Aegis Ashore Industry Day”, conferinţă organizată la Bucureşti de Ambasada SUA şi destinată informării mediului de afaceri din România cu privire la oportunităţile de afaceri pe care le oferă implementarea Acordului cu SUA privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite în România.

Mai mult, ”asumarea de către companiile româneşti a responsabilităţii de a contracta lucrări de construcţii sau de a furniza servicii în cadrul proiectului de apărare antirachetă consolidează şi calitatea acestora şi poziţia lor pe piaţă”, a mai spus Bogdan Aurescu, adăugând că în cei opt ani de când România este membru al Alianţei Nord-Atlantice ”companiile româneşti au dobândit o experienţă semnificativă în implicarea în proiecte NATO”.

În opinia sa, ”inrarea în competiţie pe o piaţă dinamică de bunuri şi servicii în condiţiile unui standard înalt pe care-l promovează partenerii americani reprezintă, în fapt, un test relevant în măsură să probeze capacitatea companiilor româneşti de a acţiona pe scară globală şi la cele mai înalte standarde”. ”Pe termen lung, companiile şi firmele româneşti care se vor dovedi competitive aici vor putea funcţiona - de ce nu? - pe piaţa europeană şi chiar americană de apărare. În plus, vor deveni mai bine echipate să funcţioneze în mediul economic deosebit de dinamic al zilelor noastre”, a mai spus secretarul de stat în MAE.

Oficialul român a subliniat un proiect de securitate naţională precum amplasarea scutului antirachetă la Deveselu are efecte benefice şi asupra mediului de afaceri, care devine ”mai sigur şi mai atractiv”.

” Sigur că apărarea antirachetă este un proiect de securitate naţională şi, la prima vedere, nu pare să fie legat direct de beneficii economice, altele decât cele rezultate evident dintr-un nivel crescut de securitate. O securitate sporită crează un mediu de afaceri mai sigur şi mai atractiv. Dincolo de încrederea pe care o aduce investitorilor umbrela robustă de securitate a NATO, relaţia dintre securitate şi dezvoltare economică se construieşte pe mai multe paliere”, a punctat Aurescu, adăugând că o coperare în domeniul securităţii este de natură ”să susţină pe termen lung fluxurile investiţionale”.

Acordul semnat anul trecut creează ”premisele pentru o implicare substanţială a companiilor româneşti în operaţionalizarea bazei de la Deveselu”, a spus Aurescu.

Astfel, art. 13 stipulează că forţele Statelor Unite vor utiliza, în măsura posibilului, persoane fizice şi juridice locale ca furnizori de bunuri şi servicii pentru realizarea unor contracte în măsura în care ofertele unor astfel de furnizori sunt competitive şi sunt cele mai avantajoase”. În art. 14 se vorbeşte despre ”acordarea contractorilor cetăţeni români şi persoane juridice înregistrate în România a unui tratament nu mai puţin favorabil ca acela acordat contractorilor care nu sunt cetăţeni români sau persoane juridice înregistrate în România”.

La conferinţa de la Bucureşti au fost prezenţi peste 175 de participanţi din ţări precum România, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite, interesaţi să participe la licitaţiile care vor fi organizate pentru construirea bazei de la Deveselu, lucrările care vor începe în 2013.

O a doua conferinţă va avea loc la 15 iunie la Călăraşi.

Firmele prezente reprezintă domenii precum construcţii industriale, infrastructură, logistică, securitate, comunicaţii şi IT.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

Sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu, ca parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

Acordul privind scutul antirachetă a fost semnat la 13 septembrie, la Washington, de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor