Bodu şi ANAF, în război pe tema marilor averi. "Ar trebui intrat peste cei cu Lamborghini, nu cu Skoda"

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat şi au întocmit în acest sens o listă cu nu mai puţin de 7.879 de "ţinte". Fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, a explicat că, în viziunea celor de la ANAF, o mare avere înseamnă o diferenţă între venitul declarat şi avere de 50.000 de lei, fapt aberant în opinia lui.

"Păi 50.000 de lei înseamnă 12.000 de euro. Asta-i avere? Cred că nu se justifică o alocare de resurse pentru ca să-l controlezi pe unul care are o diferenţă de 12.000 de euro", a declarat Sebastian Bodu, care este de părere că o astfel de operaţiune ar trebui să vizeze doar averile de peste 100.000 de euro, potrivit Adevărul.

În prezent, ANAF are cam 100 de inspectori în această direcţie şi, potrivit lui Bodu, un astfel de inspector depune eforturi 12 luni, atât cât durează procedura conform regulilor lor, plus alte încă 12 luni cât durează contestaţia, pentru a aduce la bugetul statului 8.000 de lei, atât cât este impozitul la 50.000 de lei.

Aceeaşi problemă o implică, din perspectiva fostului şef ANAF, şi eşantionarea avută în vedere de instituţie, potrivit căreia se încadrează în categorie de risc persoane care au maşini în valoare de peste 25.000 de euro.

"Păi, Dumnezeule, 25.000 de euro este o Skoda Octavia cu toate dotările. Eu cred că trebuie intrat peste cei care au Lamborghini. Chiar acum câteva zile mă uitam la televizor şi am văzut o nuntă de ţigani cu câte trei Lamborghini în faţa porţii. Deci, te duci peste cei cu maşini de peste 100.000 de euro. E plină Constanţa de maşini scumpe, ăia trebuie întrebaţi de unde au banii, nu cei cu Skoda.

Această direcţie are cam în jur de 100 de inspectori. Cum pot 100 de inspectori să controleze oameni care au în cont 34.00 de euro şi care sunt probabil zeci de mii sau care şi-au cumpărat o Skoda Octavia?", a precizat Sebastian Bodu.

ANAF ia poziţie după declaraţiile lui Bodu

La scurt timp după ce au apărut primele declaraţii în presă, ANAF a reacţionat şi a transmis, pe contul de Facebook al instituţiei, următorul punct de vedere:

"Pentru a preveni apariţia şi răspândirea unei noi ştiri false concepute pe modelul "inspectorii ANAF au confiscat urzicile unei bătrânici", aducem câteva precizări cu privire la dezinformarea lansată de fostul şef al Fiscului, domnul Sebastian Bodu, într-un cotidian important:

1. Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF) nu este centrat pe contribuabilii care prezintă diferenţe între venituri estimate şi cheltuieli de 50.000 de lei (cca 11.000 de euro). Acest prag de 50.000 de lei este doar pragul de plecare PREVĂZUT ÎN LEGE care a fost utilizat în construirea eşantionului. Poate fi găsit în Codul de procedură fiscală, la Art. 109^1 Reguli privind verificarea persoanelor fizice, alin (4).

2. Aşa cum este precizat extrem de clar în infograficul ce prezintă analiza de risc, în atenţia ANAF intră CAZURILE SEMNIFICATIVE identificate după aplicarea celui de-al treilea filtru. Considerăm că orice om de bună credinţă înţelege după parcurgerea infograficului că, de exemplu, un risc anual de nedeclarare mai mare de 1 milion de lei (cca 220.000 euro) nu este acelaşi lucru cu un risc de nedeclarare de 50.000 de lei.

De asemenea, deşi înţelegem că acest program derulat astăzi de ANAF este ceva mai complicat decât formula de calcul a TVA, îl rugăm pe domnul Bodu, fost şef al Fiscului, să se aplece cu mai multă atenţie asupra informărilor noastre şi să nu ducă în derizoriu munca foştilor colegi.

În final, îi rugăm pe cititorii noştri să distribuie această postare astfel încât să prevenim lansarea unei informaţii false care prezintă eronat o iniţiativă extrem de importantă pentru societatea românească."

Invitaţie la "duel" pentru şeful ANAF

"Văd că ANAF lucrează şi duminica, cel puţin pentru a posta comunicate de presă pe Facebook, după modelul premierului fără-de-partid. În acest caz ţin să îi comunic, la rândul meu, domnului Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, că deşi am ieşit din politică de mai bine de un an, nu înseamnă că nu pot exprima o opinie tehnică despre un subiect aflat pe agenda publică. Ba mai mult, uneori sunt invitat să dezbat astfel de subiecte la diverse televiziuni.

Drept urmare, dacă domnul Gelu Diaconu e atât de sigur de bunăstarea care va năvăli peste contribuabili în urma acţiunilor instituţiei pe care o conduce, îl aştept oricând la o dezbatere televizată pe subiectul impozitării "marilor" averi de 50.000 de lei, mai ales că vor exista cu siguranţă destule televiziuni care să găzduiască o astfel de emisiune. În caz că nu voi primi răspuns la această invitaţie la dezbatere, rog reprezentanţii presei ca, în numele meu, să i-o reînnoiască cu fiecare ocazie. P.S. Vă rog distribuiţi", a fost replica lui Sebastian Bodu, pe contul său de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne