Bodu îi roagă pe Băsescu şi Ponta să renunţe la "pseudo-dezbateri"

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Sebastian Bodu a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu şi premierului României, Victor Ponta, în care le atrage atenţia în egală măsura amândorura despre escaladarea din partea ambelor părţi a jignirilor, ameninţărilor şi blocajelor instituţionale. În opinia lui S. Bodu, acestea nu fac decât să acrediteze, ideea unui stat instabil, care nu caracterizeză un stat membru al Uniunii Europene.

Europarlamentarul PNŢCD le adresează celor doi oameni politici rugămintea să renunţe la aceste "pseudo-dezbateri pentru că România are, în primul rând, nevoie de normalitate".

"Vă scriu această scrisoare deschisă adresată în egală măsura amândorura deoarece asistăm de ceva vreme la o escaladare din partea ambelor părţi a jignirilor, ameninţărilor (inclusiv cu puşcăria) şi blocajelor instituţionale care nu fac decât să acrediteze, pe fondul climatului politic degradat, ideea unui stat instabil, adică exact opusul echilibrului care ar trebui să caracterizeze un stat membru al Uniunii Europene. Într-un astfel de context orice încercare de a dezbate idei, programe, soluţii sau proiecte dispare, este înghiţită de zgomotul războiului politic care degenerează cu fiecare zi, ceea ce nu face decât să crească procentul celor care devin dezinteresaţi de politică, a celor absenţi de la procesul electoral, a celor care nu mai cred în existenţa unor instituţii care să lucreze pentru binele public", notează Bodu la începutul scrisorii.

Potrivit europarlamentarului PNŢCD, o astfel de situaţie este nu doar tristă ci de-a dreptul periculoasă pentru democraţie întrucât se ajunge ca votul să se împartă doar între activiştii partidelor politice şi cei al căror vot se poate cumpăra prin binecunoscutele reţele.

"Ceilalţi se autoexclud şi ajung doar o masă amorfă care asistă neputincioasă şi dezgustată la o degradare a calităţii vieţii politice, fără cea mai mică intenţie de a se duce la vot. Mai mult, dintr-o astfel de situaţie poate oricând să se nască un curent extremist care să adune voturile multora dintre aceşti nemulţumiţi. E adevărat că legislaţia actuală conţine bariere aproape insurmontabile pentru constituirea unui partid politic, bariere prin care actuala clasă politică înţelege să se protejeze de concurenţă, însă o nemulţumire atât de mare ca cea pe care o trăim nu are nevoie decât de o scânteie, alături de o brumă de organizare şi de capital", mai scrie Sebastian Bodu.

În condiţiile în care România are nevoie de investiţii, inclusiv străine, o înveninare a mesajelor publice nu face decât să atragă asupra României eticheta de "stat bananier" pentru că într-o democraţie consolidată precum cea care se presupune că există într-un stat membru UE aşa ceva este de neconceput. În scrisoare se reiterează că în UE, adversitatea politică nu depăşeşte limitele dezbaterii civilizate iar politicienii nici măcar nu îndrăznesc să folosească un limbaj care să derapeze de la civilitate întrucât ar fi imediat sancţionaţi de electorat.

"Mi-ar plăcea să cred că acesta ar trebui să fie genul de viaţă publică pe care să o luăm drept model", afirmă Bodu.

În încheierea scrisorii deschise, europarlamentarul îi roagă pe preşedinte şi premier să renunţe la aceste pseudo-dezbateri pentu că România are, în primul rând, nevoie de normalitate. "Îmi exprim speranţa ca acest mesaj va trezi raţiunea ce ar trebui să existe în fiecare politician, mai ales atunci când este investit cu cele mai înalte demnităţi ale Statului Român şi când, la criza economică ce nu se mai termină, se adaugă pericolul unui război civil la graniţa noastră de est. Românii au nevoie de oameni cu viziune, adevăraţi bărbaţi de stat precum regretatul Corneliu Coposu, care să pună interesele pe termen lung ale ţării înaintea intereselor pur electorale de moment", concluzionează Sebastian Bodu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne