Bo Xilai ştie prea multe, spune un fost consilier al Partidului Comunist Chinez

Zhou Yongkang se simte ameninţat de către Bo Xilai, conform unui fost consilier al înalt oficialilor Partidului Comunist care vorbeşte sub protecţia anonimatului pentru ediţia în limba chineză a The Epoch Times.

Recentele ambiţii ale lui Bo Xilai arată faptul că are intenţia de a intra în luptă pentru postul de şef al Partidului, sau cel puţin pentru titlul de premier, conform declaraţiilor fostului consilier. Bo a obţinut unele informaţii secrete despre unii oficiali de top din interiorul Partidului Comunist Chinez (PCC) prin campania sa de „demascare a corupţiei”, numită şi „lovirea întunericului”, din Chongqing.

Persoana sub anonimat a descris o presupusă „ciondăneală”. Zhou Yongkang a avut relaţii strânse cu Wen Qiang, fostul şef al Biroului Public de Securitate din Chongqing. Dacă Wen Qiang nu ar fi fost dat jos şi executat, acesta ar fi devenit viceministru al Ministerului Securităţii Publice din cadrul Partidului Comunist. La acea vreme, Zhou îi dăduse lui Wen Qiang două opţiuni, fie să intre în Ministerul Securităţii Publice, fie să devină şeful Administraţiei Închisorii Naţionale în cadrul Ministerului Justiţiei. Faptul era deja decis în interior. Totuşi, datorită unui refuz oficial din Partid de la un nivel înalt, Wen nu a fost capabil să intre. Mai târziu, Wen Qiang a fost dat jos şi executat în campania „anti-mafie” a lui Bo Xilai.

Bo deţine informaţii distrugătoare împotriva mai multor membrii ai comitetului permanent ai Biroului Politic al PCC, spune consilierul. Se crede că deţine secrete care îl vizează pe He Guoqiang, şeful Comisiei Centrale pentru Inspecţie şi Disciplină, care a fost odată Secretar de Partid al provinciei Chongqing.

„Bo susţine că dovezile distrugătoare împotriva celor 3 membrii ai comitetului permanent ai Biroului Politic al PCC i-ar putea doborî şi i-ar putea face să piardă totul oricând,” spune omul din interior, indicând faptul că dacă Bo Xilai ar fi să înceapă un război, ar merge şi el la fund odată cu ceilalţi. „Toţi sunt în aceeaşi barcă, niciunul nu e curat,” afirmă sursa.

Sursa anonimă menţionează că Zeng Qinghong, un fost membru al comitetului permanent al Biroului Politic al PCC, este de asemenea vulnerabil. Familia lui Zeng face bani în mare parte din contracte militare şi petrol, obţinând sume uriaşe prin întreprinderile industriale din Chongqing.

Sursa a mai menţionat că oficialii de nivel înalt au fost deranjaţi în anumite momente de atacurile zgomotoase şi lăudăroase ale lui Bo Xilai asupra grupurilor interlope şi a altora din Chongqing, deoarece unii lideri de nivel înalt aveau legătură cu aceştia - toată această situaţie complexă este greu de descris, spune sursa.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii