BNR intervine pentru ca economia să nu intre în recesiune. Care sunt deciziile pe care urmează să le ia?

Cei nouă membri ai conducerii BNR se vor întruni, marţi, în şedinţă, pentru a analiza ce măsuri pot fi luate pentru ca economia să nu intre în recesiune, după legea austerităţii, care va fi asumată azi în Parlament de către Guvern.
Primele discuţii ale celor nouă membrii BNR au avut loc deja cu conducerea Direcţiei de Politică Monetară (DPM) din Banca Naţională, care le-a prezentat o analiză detaliată a economiei, sugerând şi câteva scenarii de lucru, scrie HotNews.
Potrivit Guvernatorului Isărescu, tăierile de cheltuieli sunt recesioniste, iar ieşirea la liman a economiei va fi dificilă.
„Reducerea asta (de cheltuieli- n.red) nu este fără efecte. Multe dintre cheltuielile esenţiale ale statului român – sănătatea, educaţia – sunt subfinanţate de ani de zile, nu sunt suprafinanţate. Mai avem şi cheltuielile militare, care cu greu vor scădea. Tema este dificilă!”, a declarat Isărescu.
În opinia sa, esenţial este să fie păstrată credibilitatea politicilor pentru a avea finanţarea necesară.
„Reducerea deficitului este greu de făcut pentru că nimeni nu vrea să plătească nota de plată. Cum faci distribuirea costurilor acestor ajustări este altă problemă esenţială, chiar dacă e de natură politică. Politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat şi sustenabil reducerea cheltuielilor sau creşterea veniturilor, astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă numai pe spatele unui grup social. Iar asta este o decizie destul de grea!”, mai spune guvernatorul BNR.
O decizie de politică monetară urmează să fie luată marţi, după şedinţa boardului BNR. Economiştii mizează pe o păstrare a dobânzii de politică monetară - principalul instrument cu care BNR intervine în economie.
Articolul integral poate fi accesat aici.