Blocarea fondurilor europene pentru regiunile lovite de cutremure şi intemperiile creează probleme în Italia(presă)

Intervenţiile premierului italian Mario Monti, care cere Uniunii Europene (UE) să deblocheze fondurile alocate regiunilor italiene lovite de cutremurul din luna mai 2012, fonduri blocate la cererea a cinci state membre ale UE, şi intemperiile care au lovit la sfârşitul săptămânii numeroase regiuni italiene, provocând pagube materiale însemnate, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
La Veneţia, precipitaţiile puternice şi vântul au provocat aşa-numitul fenomen 'acqua alta', iar 70% din oraş era inundat duminică, nivelul mării fiind la o înălţime de 1,50 metri deasupra nivelului normal. (Marco Sabadin / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2012

Intervenţiile premierului italian Mario Monti, care cere Uniunii Europene (UE) să deblocheze fondurile alocate regiunilor italiene lovite de cutremurul din luna mai 2012, fonduri blocate la cererea a cinci state membre ale UE, şi intemperiile care au lovit la sfârşitul săptămânii numeroase regiuni italiene, provocând pagube materiale însemnate, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Monti către UE: Ar fi inacceptabilă blocarea fondurilor pentru cutremure', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că a fost un weekend de lucru pentru premierul Mario Monti, care a purtat convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, asupra posibilei blocări a finanţărilor în valoare de 670 de milioane de euro pentru reconstruirea zonelor din regiunea Emilia Romagna (centru) lovite de cutremurul din luna mai 2012, regiune care ar beneficia de 92% din aceste resurse destinate însă şi regiunilor Veneto şi Lombardia (nord).

Monti a definit 'inacceptabilă pentru Italia şi împotriva principiilor de solidaritate care stau la baza Uniunii Europene' blocarea acestor fonduri, propusă vinerea trecută de Germania, Olanda, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Barroso i-a spus lui Monti că dezbaterile vor fi reluate marţea viitoare, când vor reîncepe negocierile asupra bugetelor UE pe anii 2012 şi 2013. Iar preşedintele Schultz a asigurat că Parlamentul European va susţine aprobarea unui amendament în vederea deblocării sumei de 670 de milioane de euro în favoarea regiunilor italiene lovite de cutremurul din luna mai. Acordarea acestor fonduri fusese propusă de Comisia Europeană la jumătatea lunii septembrie. Monti a declarat că va continua luni contactele cu guvernele statelor membre ale UE, în vederea rezolvării acestei situaţii, relatează principalul cotidian roman.

'Alertă intemperii în centrul şi în nordul Italiei', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie despre valul de precipitaţii care s-a abătut sâmbătă şi duminică asupra regiunilor din centrul şi nordul Italiei, provocând inundarea unei mari părţi din Veneţia şi evacuarea a circa 200 de persoane în Toscana, unde s-au format torenţi puternici.

La Veneţia, precipitaţiile puternice şi vântul au provocat aşa-numitul fenomen 'acqua alta', iar 70% din oraş era inundat duminică, nivelul mării fiind la o înălţime de 1,50 metri deasupra nivelului normal, conform Centrului de maree din oraşul dogilor, potrivit cotidianului milanez menţionat.

În Toscana (centru), circa 200 de persoane au fost evacuate duminică din cauza ploilor puternice care au determinat inundarea mai multor locuinţe şi alunecări de teren, cea mai afectată provincie fiind Massa Carrara, unde se produce marmura de Carrara, şi unde zeci de pompieri operează cu ajutorul colegilor lor veniţi din alte regiuni. Autorităţile locale invită populaţia să nu iasă pe străzi şi să ocupe etajele superioare ale locuinţelor, semnalează Corriere della Sera.

Tot în regiunea Toscana, la Pisa, unele străzi au rămas duminică fără curent electric, după ce au fost inundate, iar la Livorno, marele port toscan, protecţia civilă este de asemenea în stare de alertă din cauza ploilor puternice.

În Liguria, regiune la nord de Toscana, 30 de persoane au fost de asemenea evacuate. Autorităţile locale au lansat o alertă, oferind numeroase măsuri de securitate, astfel încât vremea rea nu a făcut nicio victimă, comparativ cu intemperiile din urmă cu un an, care s-au soldat cu 13 morţi între Toscana şi Liguria, potrivit principalului cotidian milanez.

Valul de intemperii s-a deplasat apoi spre centrul ţării, atingând duminică după-amiază capitala, unde o ploaie torenţială deosebit de violentă a provocat şi o pană de curent de câteva minute, în zona din nordul Romei, care a afectat şi stadionul Olimpic, unde se juca meciul Lazio - AS Roma, faimosul 'derby al capitalei Italiei', episod care a pus în alertă serviciile de protecţie civilă şi serviciile de siguranţă. Luni se anunţă ploi puternice şi în alte regiuni din nordul şi centrul ţării, printre care Trentino Alto Adige, Liguria, Emilia Romagna, Toscana şi Lazio, relevă publicaţia amintită.

'Intemperiile provoacă pagube în Toscana, Lazio şi Veneto', titrează La Stampa din Torino, care scrie că ploile puternice şi vântul au creat dificultăţi şi pagube materiale semnificative, la sfârşitul săptămânii, în numeroase regiuni italiene, şi că alerta continuă luni.AGERPRES

Redactori: (enu)tfi; ID: 2866986; Data: 2012-11-12 09: 13: 02; Slug: Italia-revista_presei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor