Blocajele impuse de Berlin la graniţe generează tensiuni în Europa. Seehofer: „Germania nu are nevoie de instrucţiuni de la Bruxelles”.

Ministrul german de interne Horst Seehofer (Sean Gallup/Getty Images)
A.P.
16.02.2021

Un conflict diplomatic a izbucnit după ce Germania şi-a închis frontierele cu Republica Cehă şi regiunea austriacă Tirol, în încercarea de a preveni răspândirea tulpinilor agresive de virus Wuhan.

Franţa a avertizat Germania să nu ia măsuri similare la graniţa dintre cele două state fără a consulta mai întâi Parisul, după ce Austria a acuzat guvernul Angelei Merkel de o „provocare”.

Guvernul austriac l-a convocat pe ambasadorul german la sfârşit de săptămână pentru a protesta împotriva a ceea ce a descris drept „măsuri inutile care fac mai mult rău decât bine”, iar producătorii germani de autovehicule au avertizat că blocajele la graniţă ar putea duce la întârzieri în aprovizionarea cu piese şi ar putea impune o încetinire a producţiei în fabricile germane.

Au existat rapoarte despre cozi de trei ore formate la graniţa dintre Germania şi Republica Cehă, luni, după intrarea în vigoare a noilor prevederi - şi, în plus, aproape 5.000 de persoane au fost îndepărtate până luni după-amiază.

În prezent, numai cetăţenii germani, rezidenţii străini şi lucrătorii esenţiali au voie să treacă graniţa - şi trebuie să aibă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore în urmă. Nu există excepţii pentru navetiştii transfrontalieri care tranzitează graniţa în mod uzual.

Germania a ordonat noile măsuri săptămâna trecută, pe fondul îngrijorării faţă de incidenţa ridicată din Republica Cehă şi Tirol a mai multor tulpini de virus Wuhan, despre care specialiştii afirmă că sunt mai infecţioase.

Cele mai mari întârzieri au avut loc la graniţa germano-cehă, dar restricţiile la graniţa cu Austria au cauzat şi ele probleme. Viena, care a impus deja restricţii de călătorie interne Tirolului, susţine că măsura este excesivă.

„Pandemia coronavirusului şi efectele acesteia trebuie tratate obiectiv. A arăta cu degetul către Tirol este mai mult o provocare decât o măsură adecvată pentru a contracara pandemia", a declarat Karl Nehammer, ministrul austriac de Interne.

Regiunea se află la răscruce de drumuri în Europa. Chiar şi Slovacia, care nu are graniţă cu Germania, a protestat împotriva efectului produs pentru lanţurile sale de aprovizionare.

Se speculează că Germania ar putea adopta o măsură similară la graniţa sa cu Franţa după ce regiunea Moselle a înregistrat o incidenţă ridicată a tulpinii sud-africane.

Clement Beaune, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a cerut luni discuţii cu liderii regionali germani „pentru a evita orice surpriză urâtă”, adăugând: „Nu trebuie să existe nicio decizie unilaterală”.

"Controalele din inima Europei sunt întotdeauna ultima soluţie, o excepţie absolută", a spus Horst Seehofer, ministrul de Interne german. „Vom reveni la normal cât mai curând posibil, dar în acest moment controalele sunt necesare pentru a ne proteja sănătatea”.

„Frica de mutaţiile coronavirusului este de înţeles, dar adevărul este că virusul nu poate fi oprit de graniţe închise”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul Uniunii Europene pentru sănătate.

Comentariile ei au fost respinse de Stephan Mayer, adjunctul ministrului de Interne german: „Germania nu are nevoie de instrucţiuni de la Bruxelles”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor