Blejnar: Voi coordona, chiar de mâine, Departamentul pentru Controlul Marilor Averi

Fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat la Realitatea Tv că va coordona Departamentul pentru Controlul Marilor Averi, poziţie pe care o poate ocupa imediat ce revocarea sa va fi publicată în Monitorul Oficial.
Epoch Times România
17.04.2012

Fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat la Realitatea Tv că va coordona Departamentul pentru Controlul Marilor Averi, poziţie pe care o poate ocupa imediat ce revocarea sa va fi publicată în Monitorul Oficial.

"Este funcţia de conducere publică pe care o voi exercita în perioada următoare de timp. Departamentul pentru Controlul Marilor Averi este o direcţia nouă pe care am înfiinţat-o eu şi pentru care s-a lucrat cu FMI şi BM, fiind un proiect fiscal ca şi restructurarea pe care o va face ANAF în perioada următoare pentru regionalizare. (...) Îi vom impozita pe toţi care se sustrag de la plata taxelor şi impozitelor pentru că în ultimii 20 ani activitatea ANAF a fost îndreptată, în opinia mea, în mod greşit, doar spre persoana juridică şi făcut legătura pe persoana fizică", a precizat Blejnar.

Acesta a mai spus că va ocupa această funcţie "chiar de mâine"(miercuri, 18 aprilie, n.r.), odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de revocare din funcţie.

Fosul şef ANAF a precizat că marile averi pornesc de la deţineri de vreo 20 milioane euro şi venituri în 2011 de 3 milioane euro.

"Important este să identificăm dacă aceşti oameni au plătit sau nu impozitele pentru averile respective, dacă au declarat conturile la Fisc. Sperăm să încasăm de la aceşti oameni impozitele şi taxele pe care nu le-au plătit", a adăugat Blejnar.

Potrivit acestuia, are vechimea necesară în funcţii publice în cadrul sistemului fiscal românesc pentru a coordona departamentul.

"Mă recomandă vechimea de 20 de ani în diverse funcţii publice în cadrul sistemului fiscal românesc. Mă recomandă faptul că am luat-o de la zero cu cadrul legislativ pentru înfiinţarea direcţiei. Mă recomandă nebunia asta care am avut-o în ultimii doi-trei ani de zile de a mă face ostil pentru o foarte mare parte presei, ceea ce nu a reuşit nimeni până acum. Pentru că în ultimii 20 ani nimeni nu a mers să bată la uşa unei televiziuni sau a unui ziar şi să spună «domnule redactor, domnule jurnalist, trebuie să plăteşti impozit pentru că şi dumneata eşti contribuabil»", a explicat Blejnar.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a mai spus că şi-a trimis demisia în alb în urmă cu două luni, atunci când a fost stabilită ţinta de colectare, care era una "nerealizabilă" din punctul său de vedere.

"Noi am reuşit să constatăm sume de aproximativ 1% din PIB. Am înaintat demisia pentru că la momentul respectiv nu puteam să ştiu dacă vom realiza 1,5% sau 1%. A fost un gest de onoare pe care l-am făcut, nu regret. L-aş face şi mâine încă o dată dacă ar fi nevoie. Am văzut comunicatul sau discursul purtătorului de cuvânt al Guvernului, am luat act şi atât", a conchis Blejnar.

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat marţi decizia de revocare a lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi l-a numit pe acest post pe Şerban Pop, informează Guvernul.

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală va centraliza din teritoriu sumele stabilite din evaziune fiscală, iar cel mai probabil datele vor fi făcute publice vineri, 21 aprilie, au declarat marţi pentru NewsIn surse din cadrul ANAF.

"Până vineri vom centraliza din teritoriu sumele stabilite din evaziune fiscală, şi tot atunci, cel mai probabil, le vom face publice. Pentru realizarea situaţiei trebuie luată în considerare inclusiv ziua de marţi. Acţiunile pe partea de evaziune fiscală şi centralizarea datelor fac parte din activitatea curentă a ANAF", au explicat aceleaşi surse.

Pe 17 februarie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în cadrul unei întâlnirii de lucru din cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, ca în 60 de zile acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB, precizând că obiectivul combaterii evaziunii este unul de „siguranţă naţională".

Şeful Executivului a arătat că accesarea fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale sunt cele „două surse importante pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut”.

„Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer să ca în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat”, a declarat primul-ministru în cadrul întâlnirii.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a arătat la momentul respectiv că “intensificarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale ne va permite să fim mai flexibili în ceea ce priveşte cheltuielile cu investiţiile, în timp ce rămânem stricţi pe ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% din PIB”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor