Blănculescu: Insolvenţa este o masură bună pentru Oltchim, nu exista o altă soluţie
Consultantul financiar Ionel Blănculescu a declarat că insolvenţa e o masură bună şi reprezintă singura salvare pentru Oltchim, întrucât "nu există nicio posibilitate să vină cineva să dorească să cumpere combinatul cu datorii de milioane", iar insolvenţa nu trebuie văzută ca faliment.
"Oltchim trebuia să ajungă în această situaţie pentru că el are o sarcină de un miliard de euro asupra lui, adică peste 700 milioane euro datorii, 300-400 milioane euro pierderi, ceea ce înseamnă că este o companie care nu poate fi preluată de către nimeni. Nimeni din întreaga lume nu poate veni şi să aloce 1 miliard euro pentru acoperirea unor astfel de datorii", a explicat Blănculescu.
"Am fost primul care, din septembrie 2012, in urma analizelor mele, am ajuns la concluzia că Oltchim trebuie sa intre în insolvenţă. Acum, după atâtea luni, apar şi alţii care consideră normală acţiunea, însă eu am fost cel care înainte de începutul procesului de privatizare, la care se spunea ca vin ruşii de la TISE să o cumpere, am specificat că, potrivit analizelor mele, privatizarea nu este posibilă, ci numai insolvenţa", a adăugat acesta.
Potrivit lui Blănculescu, în cadrul reorganizării judiciare a Oltchim, "se va vedea care sunt posibilele centre de profit care să funcţioneze şi se se va ajusta numărul de salariaţi.
"Probabil că din 3.000 de salariaţi vor mai rămâne 1.000 la nivelul activităţilor care vor fi generatoare de profit. Bineînţeles că, la un moment dat, administratorul judiciar va putea să vândă activele care sunt în funcţiune, astfel încât noul Oltchim să poată să funcţioneze. Desigur, va fi probabil un Oltchim mai mic sau poate vor fi mai multe Oltchimuri mai mici, dar care să poată să funcţioneze şi să asigure cel puţin 1.000 de locuri de muncă, care în timp să se mărească iar pe orizontală", a mai spus consultantul financiar.
Acesta susţine că intrarea în insolvenţă a Oltchim "este o măsură bună, aşteptată şi eficientă, chiar dacă va exista o oarecare nervozitate la nivelul companiei pentru că nu e plăcut să fii pus în situaţia de faliment".
"Nu exista o altă soluţie. Acum, la nivel de acţiuni, nu depăşeşte 30-40 milioane euro. Nu ar da nimeni mai mult pe Oltchim. Dacă încerci să vinzi activele, valoarea lor este în jur de 200-300 milioane euro, reprezentând secţii, hale, tot ceea ce există acolo. În condiţiile în care Oltchim are aproape 800 milioane de euro datorii, la care curg şi curg dobânzi, are peste 300 milioane euro pierderi, deci, are un miliard euro care îi atârnă de gât şi peste acestea, toate activele sunt ipotecate, gajate. Nu există niciun fel de posibilitate să vină cineva să vrea să cumpere Oltchimul. Deci, insolvenţa este singura salvare. Insolvenţa nu trebuie văzută ca faliment, ca lichidare. Insolvenţa este o formă de însănătoşire a companiei", a mai spus Blănculescu.