Birourile open space înseamnă zgomot, stres şi boli (specialişti)
Amenajarea birourilor open space (săli necompartimentate) este tot mai frecventă, însă această configurare a locului de muncă are şi dezavantaje, scrie passionsante.be.
În afară de costul de exploatare mai redus, ideea este de a facilita comunicarea, a încuraja împărtăşirea informaţiilor şi cunoştinţelor şi a uşura rezolvarea problemelor printr-o interactivitate mai accentuată. Mai multe studii au arătat însă că această configurare ridică şi mari probleme, legate îndeosebi de zgomot (soneriile de la telefoane, conversaţiile între colegi), care afectează semnificativ concentrarea şi dă naştere la stres. Şi iluminarea este un factor de perturbare, ca şi ventilarea şi temperatura, la care se adaugă un mediu depersonalizat (în orice caz faţă de birourile mai clasice).
Un studiu desfăşurat în Danemarca, pe circa 2.000 de salariaţi între 18 şi 59 de ani, dezvăluie un impact negativ şi în privinţa absenteismului: la un profil asemănător (vârstă, sex, greutate, consum de alcool şi fumat), funcţionarii care lucrează în birouri open space au avut cu 62% mai multe zile de concediu de boală decât cei din birouri individuale. Cauza, arată cercetătorii, ar fi stresul, dar şi microbii care se răspândesc mai uşor între colegi. Sugestia ar fi nu o întoarcere radicală la birourile mici, ci angajatorii ar trebui să revizuiască aceste amenajări şi să se gândească la modificările necesare, încheie passionsante.be.