Birmania impune stare de asediu după răspândirea violenţei

Birmania a instituit, miercuri, o stare de asediu în timpul nopţii, în mai multe oraşe din statul Rakhine, cuprins de tulburări în urma ultimului focar de violenţă între etnicii budişti Rakhine şi musulmanii Rohingya.
Un bărbat musulman Rohingya stă alături de ruinele casei sale incendiate, 12 octombrie 2012, în Aung Mingalar, care a fost transformat intr-un ghetou după ce violenţele au zguduit orasul Sittwe, capitala statului vestic birmanez Rakhine. (Christophe Archambault / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
25.10.2012

Birmania a instituit, miercuri, o stare de asediu în timpul nopţii, în mai multe oraşe din statul Rakhine, cuprins de tulburări în urma ultimului focar de violenţă între etnicii budişti Rakhine şi musulmanii Rohingya.

Marţi, sute de case au fost arse complet în vestul statului la graniţă cu Bangladeshul.

BBC a raportat că forţe de poliţie au fost desfăşurate în oraşele Min Bya şi Mrauk Oo şi că a fost impusă o stare de asediu de seara până în zori în această zonă.

Începând de duminică, cel puţin 1039 de case au fost arse complet în violenţe şi cel puţin patru persoane au murit, a raportat agenţia de stat New Light of Myanmar.

Myo Thant, purtătorul de cuvânt al statului Rahkine, a declarat pentru BBC: "Casele sunt incendiate şi ciocnirile dintre cele două comunităţi sunt în curs de desfăşurare."

"Cel mai important lucru este stingerea incendiilor. Noi încercăm să controlăm situaţia", a spus el.

El a susţinut că lupta s-a răspândit în Kyauk Phyu şi Myebon, situate la sud de capitala Rahkine, Sittwe.

Locuitorii din Rakhine demonstrează de mai multe săptămâni împotriva unei propuneri a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI), care a solicitat să deschidă un birou în statul Rakhine pentru a oferi ajutor musulmanilor Rohingya afectaţi de violenţă.

Ciocnirile între membrii celor două grupuri etno-religioase au izbucnit în luna iunie, după violarea unei femei budiste de către trei bărbaţi musulmani, la sfârşitul lunii mai.

Cel puţin 90 de persoane au fost ucise de atunci, 3.000 de case au fost incendiate şi zeci de temple şi moschei au fost distruse, a raportat Associated Press.

Mii de musulmani Rohingya au trecut graniţa în Bangladesh şi trăiesc acum în tabere improvizate, dar mulţi alţii s-au întors.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor