Bill Clinton şi misterioasa bancă de afaceri 'Teneo'

Fostul preşedinte american Bill Clinton.
Fostul preşedinte american Bill Clinton. (Allison Shelley / Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2013

Suprapunerea dintre politică şi afaceri în SUA este o problemă care se dezbate de mult timp. La Washington a fost inventat chiar un termen în acest sens - 'uşa turnantă'. Acum a apărut o nouă entitate, Teneo, născută din suprapunerea dintre politică, afaceri şi filantropie, cu obiectivul de a opera în întreaga lume, ca ''merchant bank'', fond de ''private equity'' şi consultant strategic, scrie cotidianul financiar italian Il Sole 24 Ore.

Cine sunt acţionarii Teneo nu se ştie. Nu o arată nici datele companiei, nici cei doi fondatori majori. Dar în spatele lor se detaşează umbra celui mai influent om din lume după Obama, predecesorul acestuia, democratul Bill Clinton, care, după ce a fost la Casa Albă, a înfiinţat una dintre organizaţiile filantropice cele mai ambiţioase şi influente - ''Clinton Global Initiative'' (CGI).

Numele Teneo nu spune încă nimic, dar intenţia este de a face din ea o nouă Goldman Sachs, sau mai degrabă un hibrid între Goldman Sachs şi McKinsey, deoarece, dupa cum se menţionează pe site-ul său, 'graniţele şi zonele tradiţionale sunt pe cale să se dizolve'. În noua lume global-interdisciplinară, Teneo se declară capabilă să funcţioneze ca ''merchant bank'', fond de ''private equity'' şi consultant strategic. Sediul său este la New York, pe Lexington Avenue, unde ocupă aproape 10.000 de metri pătraţi la etajul 45 al unuia dintre zgârie-norii cei mai înalţi din Manhattan, dar grupul are birouri-satelit şi în Washington, Dubai, Hong Kong, Zurich, Londra şi Sao Paolo.

Teneo dă astăzi de lucru la aproximativ 100 de persoane, oameni de cel mai înalt nivel, printre care consultanţi strategici, experţi în PR şi mai ales bancheri proveniţi din coloşi ai finanţelor precum Morgan Stanley, MerrillLynch şi General Electric. Alături de ei se află şi foşti funcţionari ai Casei Albe, Pentagonului şi CIA.

Cine stă în spatele Teneo? Răspunsul nu este uşor, în primul rând din cauză că există o jumătate de duzină de Teneo. Una în Irlanda, una în Marea Britanie şi mai multe în SUA. Toate trimit către patru societăţi înregistrate în unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale din lume, Delaware, statul american care, pe lângă marile reduceri de taxe, oferă şi alt avantaj - anonimatul.

Nu este cunoscută lista proprietarilor Teneo Holdings Llc, Teneo Capital Llc, Teneo Securities Llc şi Teneo Strategy Llc - cele patru societăţi înregistrate în Delaware. Se cunosc doar numele membrilor-fondatori ai grupului: preşedintele Douglas Band şi CEO Declan Kelly. Două nume despre care nu se poate spune că au lăsat până acum o amprentă în lumea afacerilor americane. În cazul lui Band, singura afacere în care a apărut numele său s-a dovedit parte a unei fraude de proporţii. De cu totul alt calibru este însă persoana căreia Band îi datorează totul, iar Kelly mult - Bill Clinton.

În cazul Teneo se suprapun politica, filantropia şi afacerile datorită celui care de 16 ani este mâna dreaptă a lui Bill Clinton, care acţionează ca pivot şi curea de transmisie între cele trei sectoare. Înainte de a se lansa în acest business, Douglas Band, zis Doug, a fost alături de Clinton mai întâi la Casa Albă iar apoi în activităţile sale umanitare şi de caritate, începând cu CGI, societatea filantropică înfiinţată în 2005 de fostul preşedinte. 'Fără Doug Band nu aş fi putut realiza jumătate din ceea ce am reuşit să fac după ce am părăsit preşedinţia', a declarat Clinton, care a definit CGI ''un proiect creat la sugestia lui Band'.

Lucrând pentru CGI, Band a fost implicat în scandalul legat de Raffaello Follieri, fostul logodnic al actriţei Anne Hathaway, recent reîntors în Italia după ce a executat o pedeapsă de patru ani şi jumătate într-o închisoare din New York, pentru fraudă. Dându-se drept consilier financiar al Vaticanului şi potenţial finanţator al activităţilor filantropice ale lui Clinton, Follieri a strâns o relaţie de prietenie personală cu Doug Band. Ulterior, s-a folosit de acesta pentru a avea acces la reţeaua foarte bogaţilor ''prieteni ai lui Bill', precum miliardarul californian Ron Burkle şi dezvoltatorul imobiliar canadian Michael Cooper, de la care a obţinut finanţări de mai multe milioane de dolari, pe care le-a cheltuit personal.

Într-o anchetă relansată în SUA de Wall Street Journal, Il Sole 24 Ore a descoperit că Doug Band a fost plătit de Follieri cu suma de 400.000 de dolari pentru că a facilitat aceste întâlniri, sumă pe care Band a declarat ulterior că a restituit-o un an şi jumătate mai târziu, după descoperirea făcută de ziarul italian.

Aşa cum afirmă CV-ul său de pe site-ul Teneo, 'în calitate de consilier al preşedintelui Clinton, Band a călătorit în aproape 100 de ţări şi peste 2.000 de oraşe', contribuind la colectarea a peste 63 de miliarde de dolari, care finanţează astăzi cele 2.000 de iniţiative filantropice pe care CGI le gestionează în lume.

Fondând Teneo, Band a decis după cât se pare să fructifice economic acea reţea extraordinară a cunoştinţelor şi contactelor construite pe seama fostului preşedinte şi a 'iniţiativei' sale, fără a renunţa însă la rolul său de mâna dreaptă a lui Clinton, în CGI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor