Biden şi Zelenski semnează un acord de securitate pe 10 ani între SUA şi Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden, întâmpinat le Kiev de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, 20 februarie 2023 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
14.06.2024

Preşedintele Joe Biden şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, pe care l-au salutat ca pe o piatră de hotar în relaţiile dintre ţările lor, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a-l împiedica pe Zelenski să se întrebe cât timp mai poate conta pe sprijinul Americii, relatează AP News.

Zelenski a mai spus că ţara sa are nevoie "urgent" de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja ucrainenii şi infrastructura naţiunii de bombardamentele continue ale Rusiei.

Liderii au semnat acordul în marja summitului anual al Grupului celor Şapte, care a avut loc anul acesta în Italia, iar Biden a declarat că obiectivul "este de a consolida capacităţile de apărare şi descurajare ale Ucrainei".

Zelenski a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că semnarea a reprezentat o "zi cu adevărat istorică", dar s-a întrebat, de asemenea, despre durabilitatea sprijinului din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi.

Preşedintele ucrainean a precizat că întrebarea corectă care trebuie pusă este "pentru cât timp va rămâne unitatea în lume? Unitatea din SUA, împreună cu liderii europeni" şi cum va fi influenţată de rezultatul alegerilor din acest an în multe dintre aceste ţări.

În fruntea acestei liste se află votul din SUA în noiembrie, într-o campanie care ar putea duce la revenirea republicanului Donald Trump la preşedinţie. Trump s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte acordarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei, criticând la un moment dat "fluxul nesfârşit de bogăţii americane". Mai recent, el şi-a exprimat deschiderea de a împrumuta bani în schimb şi a declarat că independenţa Ucrainei este importantă pentru Statele Unite.

Zelenski a continuat să lanseze un avertisment dur cu privire la agresiunea rusă, spunând că "dacă Ucraina nu rezistă, nici democraţia multor ţări, sunt sigur, nu va rezista".

Statele Unite şi ţările europene au convenit, de asemenea, să menţină activele ruseşti sancţionate blocate până când Moscova va plăti despăgubiri pentru invazia sa în Ucraina, deschizând calea pentru un pachet de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Combinate cu noile sancţiuni împotriva Rusiei anunţate la începutul săptămânii, Biden a declarat că seria de acţiuni de sprijinire a Ucrainei îi arată lui Putin că "nu ne poate opri. El nu ne poate diviza".

Acordul extrem de aşteptat va valorifica dobânzile şi veniturile provenite din peste 260 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate, deţinute în mare parte în Europa, pentru a asigura un împrumut de 50 de miliarde de dolari din partea SUA şi împrumuturi suplimentare de la alţi parteneri. Ucraina va primi primele plăţi în cursul acestui an, dar va avea nevoie de timp pentru a utiliza toţi banii, a declarat joi un oficial american. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a anticipa acordul, care va fi inclus în comunicatul liderilor G7 de vineri.

Ucraina va putea cheltui banii în mai multe domenii, inclusiv pentru nevoi militare, economice, umanitare şi de reconstrucţie, a spus oficialul.Comunicatul liderilor de vineri va lăsa, de asemenea, uşa deschisă pentru confiscarea în întregime a activelor ruseşti, pentru care aliaţii nu au asigurat încă voinţa politică, invocând în mare parte preocupări legate de stabilitatea juridică şi financiară.

Biden şi Zelenski s-au întâlnit joi pentru a doua oară în două săptămâni pentru a discuta despre acordul de securitate, în condiţiile în care grupul internaţional de democraţii bogate a căutat noi modalităţi de a consolida apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

Acordul privind modul de utilizare a activelor ruseşti îngheţate în beneficiul Ucrainei vine la câteva luni după ce Casa Albă a depăşit un impas din Congres care a blocat aprobarea unui ajutor de aproximativ 60 de miliarde de dolari americani pentru Ucraina. Întârzierea a dat timp Rusiei să recupereze teren pe câmpul de luptă. Biden şi-a cerut scuze în mod public lui Zelenski pentru acest blocaj atunci când s-au întâlnit săptămâna trecută în Franţa.

Acordul nu angajează trupele americane direct în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Aceasta este o linie roşie trasată de Biden, care nu doreşte ca SUA să fie antrenate într-un conflict direct cu Moscova, care dispune de arme nucleare.

Pactul de securitate, care ar urma să rămână în vigoare timp de 10 ani, nu oferă Ucrainei bani noi, dar include un angajament din partea SUA de a lucra cu Congresul la o sursă de finanţare sustenabilă pentru viitor. Textul acordului publicat de Casa Albă descrie, de asemenea, modul în care SUA se va coordona cu Ucraina şi cu alţi aliaţi şi parteneri ai SUA pentru a se asigura că Ucraina dispune de mijloacele militare, de informaţii şi de alte mijloace necesare pentru a se apăra şi a descuraja agresiunea rusă.

De asemenea, SUA şi Ucraina se vor consulta "la cele mai înalte niveluri" în cazul unui viitor atac armat al Rusiei împotriva Ucrainei. Oricare dintre părţi poate denunţa acordul în scris cu un preaviz de şase luni, ceea ce înseamnă că un viitor preşedinte american, inclusiv Trump dacă va fi ales în noiembrie, ar putea anula înţelegerea.

Zeci de ţări şi organizaţii urmează să se întâlnească în weekend în Elveţia pentru a discuta despre pacea pentru Ucraina. Biden nu este programat să participe la summit, iar acest lucru l-a dezamăgit pe Zelenski. Vicepreşedintele Kamala Harris va reprezenta SUA în schimb, în timp ce preşedintele democrat va participa la o strângere de fonduri pentru campanie în Los Angeles.

Zelenski a declarat recent că summitul elveţian are nevoie de participarea lui Biden deoarece alţi lideri apreciază punctul de vedere al SUA. El a spus că absenţa lui Biden "va fi doar un mod de a-l aplauda pe Putin, un elogiu personal pentru Putin".

Nu doar Ucraina a captat atenţia aliaţilor.

Biden a anunţat că Italia s-a alăturat unei iniţiative a G7 de a oferi asistenţă pentru dezvoltare în Africa, care este menită să fie un bastion împotriva influenţei chinezeşti în creştere pe continent. Biden a declarat că cele 60 de miliarde de dolari mobilizate de SUA şi G7 sunt o dovadă că "democraţiile pot da rezultate", în timp ce SUA şi aliaţii săi avertizează că investiţiile Chinei vin însoţite de cerinţe geopolitice şi economice.

Summitul anual s-a deschis joi în pitoreasca regiune Puglia din sudul Italiei, liderii întâlnindu-se în privat, în timp ce discutau despre războiul din Gaza, sprijinul acordat Ucrainei şi alte preocupări reciproce.

Întâlnirea informală a democraţiilor industrializate - SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia, plus organismele europene de guvernare - se reuneşte anual. Italia deţine preşedinţia rotativă în acest an, iar prim-ministrul Giorgia Meloni este gazda omologilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor