Biden, despre atacurile Ucrainei în regiunea rusă Kursk: O dilemă reală pentru Putin
Ucraina a continuat miercuri să bombardeze regiunea rusă Kursk cu rachete şi drone, în timp ce Kievul a anunţat noi câştiguri teritoriale, într-o incursiune pe care preşedintele american Joe Biden a descris-o ca fiind o „dilemă reală” pentru liderul de la Kremlin, relatează Reuters.
Guvernatorul interimar al regiunii a declarat, miercuri dimineaţă, că patru rachete lansate de Ucraina au fost distruse deasupra oraşului Kursk, iar întreaga regiune a fost plasată sub alertă de raid aerian aproape toată noaptea.
Kievul a anunţat marţi că a preluat controlul asupra a 74 de localităţi din Kursk, la o săptămână după ce mii de soldaţi ucraineni au lansat un atac surpriză prin frontiera rusă. Raportul Ucrainei se contrazice cu afirmaţiile Rusiei, care susţine că trupele Kievului au fost oprite şi atacurile au fost respinse în satele aflate la aproximativ 26-28 km de frontieră.
Incursiunea a schimbat brusc dinamica războiului, oferindu-i preşedintelui Volodimir Zelenski primele câştiguri semnificative după luni de avansuri teritoriale constante ale Moscovei în Ucraina.
În primele sale comentarii publice, Joe Biden a declarat că Washingtonul este în contact permanent cu Kievul cu privire la operaţiune, deşi Casa Albă a precizat anterior că nu a fost implicată în niciun aspect al planificării sau pregătirii.
„Aceasta creează o dilemă reală pentru Putin”, a spus Biden.
Un blogger militar rus apropiat de Ministerul Apărării, cunoscut sub numele de „Rybar”, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că forţele ucrainene atacau simultan în mai multe zone.
Guvernatorul interimar din Kursk, Alexei Smirnov, a declarat pe Telegram că soldaţii ruşi „luptă umăr la umăr” pentru victorie în ceea ce Kremlinul numeşte o „operaţiune militară specială” împotriva Ucrainei.
Ce urmează?
Nu era clar care parte deţine controlul asupra oraşului rus Sudzha, prin care Rusia livrează gaze din Siberia de Vest prin Ucraina şi mai departe către Slovacia şi alte ţări ale Uniunii Europene. Gazprom a declarat marţi că va continua să pompeze gaz către Ucraina prin Sudzha.
În timp ce unii oficiali americani au declarat că Washingtonul încă încearcă să înţeleagă exact ce face Kievul, alţii au spus că scopul pare să fie acela de a forţa Rusia să retragă trupele din Ucraina pentru a apăra teritoriul rus.
Zelenski a declarat că forţele Kievului au luat prizonieri de război ruşi care ar putea fi schimbaţi cu luptători ucraineni capturaţi, prezentând ceea ce el a descris ca fiind un „fond de schimb” în creştere.
Prezentat printr-o legătură video, liderul ucrainean i-a cerut comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, să dezvolte următorii „paşi-cheie” în cadrul operaţiunii. Sîrski a răspuns: „Totul este executat conform planului”.
La Organizaţia Naţiunilor Unite, Rusia a atras atenţia aliaţilor Kievului că nu au condamnat incursiunea. Miercuri, guvernatorul unei alte regiuni de frontieră ruse, Belgorod, situată la sud de Kursk, a declarat stare de urgenţă, invocând atacurile continue ale forţelor ucrainene. El a declarat că va cere Moscovei să declare o situaţie de urgenţă federală.
„Situaţia din regiunea Belgorod continuă să fie extrem de dificilă şi tensionată”, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov într-un videoclip postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.