Berlusconi îşi face reapariţia pe scena politică

Deşi era considerat mort din punct de vedere politic, Silvio Berlusconi şi-a făcut reapariţia. Condamnat pentru fraudă fiscală şi expulzat din Senat, 'Il Cavaliere' joacă din nou un rol-cheie în politica italiană.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (ALBERTO PIZZOLI,ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.01.2014

Deşi era considerat mort din punct de vedere politic, Silvio Berlusconi şi-a făcut reapariţia. Condamnat pentru fraudă fiscală şi expulzat din Senat, 'Il Cavaliere' joacă din nou un rol-cheie în politica italiană. S-a întâmplat cu prilejul unei întâlniri istorice cu noul secretar al Partidului Democrat (PD, centru-strânga), Matteo Renzi şi primar al oraşului Florenţa, văzut ca noua speranţă a stângii italiene, notează marţi ziarul ABC.

Renzi l-a primit pe Berlusconi pentru a semna un acord privind reforma electorală. A fost o întâlnire istorică, având în vedere că Il Cavaliere a intrat pentru prima dată în sediul naţional al PD. Dar a fost şi o întâlnire controversată, deoarece premierul italian, Enrico Letta, care face şi el parte din PD, nu a fost de acord cu gestul lui Renzi. Este adevărat că Berlusconi a fost primit cu proteste de unii militanţi ai stângii, care au aruncat cu ouă în maşina cu care a venit.

După întâlnire, Renzi a declarat că se află 'în profundă armonie cu Forza Italia în privinţa reformelor', subliniind euforic: 'Azi am făcut un pas în plus spre guvernabilitate'. Au fost abordate trei mari reforme: cea privind eliminarea provinciilor, transformarea Senatului în Cameră a autonomiilor şi cea privind legea electorală, care 'să favorizeze bipartidismul, prin eliminarea şantajului practicat de partidele mici', a explicat Renzi.

Gestul lui Renzi a creat o tensiune uriaşă în majoritatea guvernamentală, cu riscul de a duce la căderea executivului lui Letta. Micile partide de centru, care îl susţin pe premier, au ameninţat cu o criză de guvern dacă Renzi şi Berlusconi vor încheia o înţelegere care să-i marginalizeze.

Întâlnirea dintre Renzi şi Berlusconi a fost înconjurată de o amplă tensiune politică şi de o extraordinară polemică în reţelele de socializare, cu o Italie complet divizată. Militanţii Partidului Democrat au considerat o profanare faptul că duşmanul lor politic de 20 de ani, 'omul negru' al dreptei italiene şi un condamnat pentru o infracţiune gravă, a intrat în sediul lor.

Întâlnirea a fost însă primită cu entuziasm de membrii partidului Forza Italia. Partidul de dreapta a considerat că Silvio Berlusconi a încetat să mai fie un nume greu de pronunţat, datorită lui Matteo Renzi. Unul din liderii partidului, fostul ministru Renato Brunetta, a dat asigurări pe Twitter că 'prin întâlnirea sa cu Berlusconi, Renzi a introdus pacificarea ca idee forte în această fază a istoriei italiene'.

Înainte de întrevedere, însuşi Berlusconi l-a elogiat pe Renzi, pentru 'curajul său de a se reuni cu mine, mergând chiar împotriva opiniei liderilor partidului său'. Tensiunea a crescut şi mai mult după criticile dure adresate de Renzi premierului Letta, considerând că cele zece luni ale sale în fruntea guvernului au fost un eşec. 'Letta are curaj doar în politică externă', a declarat insolent Renzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor