Berlusconi convocat de Parchetul din Palermo ca martor în ancheta asupra tratativelor dintre stat şi mafia
Decizia magistraţilor din Palermo (Sicilia) de a-l convoca pe fostul premier italian Silvio Berlusconi ca martor în cadrul anchetei asupra tratativelor dintre stat şi mafia siciliană, Cosa Nostra, negocieri care ar fi fost purtate la începutul anilor '90, se află miercuri în atenţia tuturor publicaţiilor din Italia.
'Tratativele dintre stat şi mafia: Berlusconi convocat ca martor', titrează La Repubblica de la Roma. Prima convocare a fost pe data de 16 iulie, dar Berlusconi, din cauza unor angajamente precedente, a solicitat stabilirea unei alte date. Parchetul din Palermo doreşte să afle de la Berlusconi amănunte despre rolul avut de fostul senator Marcello Dell'Utri în cadrul acestor negocieri. Dell'Utri este membru al partidului de dreapta PDL, Poporul Libertăţii, pe care l-a fondat împreună cu fostul premier, şi unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, încă de la începutul activităţii sale politice, din anul 1994.
Cotidianul roman precizează că magistraţii din Palermo ar dori să-l întrebe pe Berlusconi despre anumite cheltuieli susţinute de fostul senator Dell'Utri şi despre unele 'împrumuturi fără profit' acordate de Berlusconi fostului senator în ultimii ani, printre care 20 de milioane de euro în vederea cumpărării unei vile care valora numai zece milioane. Bani care ar putea fi rezultatul unei extorcări din partea lui Dell'Utri faţă de fostul premier. De asemenea, consideră magistraţii din Palermo, Berlusconi ar fi putut fi victima unei extorcări politice, în cadrul tratativelor dintre stat şi mafia, când era prim-ministru, în anii '90, ani la care se referă ancheta.
La Procuratura din Palermo, Dell'Utri este anchetat împreună cu fostul ministru de interne Nicola Mancino şi cu fostul general al carabinierilor Mario Mori. Parchetul din Palermo îl consideră pe Dell'Utri ca fiind principalul mediator dintre politica italiană şi mafia din Sicilia, Cosa Nostra, pe baza mărturiilor depuse de numeroşi foşti mafioţi care au decis să colaboreze cu justiţia italiană. Dell'Utri a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru colaborare cu mafia, sentinţă anulată apoi de Curtea de Casaţie de la Roma, precizează cotidianul roman menţionat.
'Parchetul din Palermo îl cheamă pe Berlusconi', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că fostul premier italian nu s-a putut prezenta în faţa judecătorilor din Sicilia, pe data de 16 iulie, când fusese convocat, din cauza unei întâlniri deja stabilite, cu un grup de economişti şi politicieni, pentru a discuta despre criza din zona euro. Scopul convocării: un interogatoriu al lui Berlusconi, în calitate de martor, în cadrul anchetelor privind tratativele dintre stat şi mafia, la începutul anilor '90, când statul ar fi intervenit pentru a opri atentatele cu bombe ale mafiei siciliene, Cosa Nostra, în diferite oraşe din Italia, printre care Roma, Milano şi Florenţa.
Ancheta asupra negocierilor dintre stat şi mafia porneşte de la ipoteza că organizaţia criminală Cosa Nostra, începând cu anul 1992, după asasinarea politicianului democrat-creştin Salvo Lima, ar fi făcut presiuni asupra principalelor instituţii ale statului pentru a obţine diferite concesii. După părerea Parchetului din Palermo, la aceste presiuni ale mafiei statul ar fi răspuns în mod pozitiv, stabilind diferite contacte secrete cu mafia siciliană, în perioada 1992-1994, cu scopul de a opri atentatele organizaţiei criminale. Judecătorii din Palermo sunt convinşi că atentatele organizate acum 20 de ani de clanul corleonezilor, condus de Toto Riina, în care şi-au pierdut viaţa judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, se înscriu în cadrul acestor tratative cu statul şi ar fi ulterioare presiunilor din partea mafiei pentru a convinge statul să continue negocierile cu Cosa Nostra, relevă Il Corriere della Sera.
'Stat-mafia: magistraţii din Palermo l-au convocat pe Berlusconi', titrează şi cotidianul torinez La Stampa, care scrie că Marcello Dell'Utri, principalul colaborator al lui Berlusconi, este suspectat de a fi fost în 1994 purtătorul de cuvânt al ameninţărilor mafiei siciliene faţă de Berlusconi, aflat în acea perioadă, pentru prima dată, în fruntea guvernului de la Roma.