Berlusconi atacă, Letta se apără, repetiţii generale de criză de guvern (presa italiană)

Fostul premier italian Silvio Berlusconi face presiuni asupra guvernului condus de Enrico Letta, cerând eliminarea definitivă a impozitului funciar asupra locuinţelor principale, şeful executivului de la Roma răspunde că ţara nu are nevoie de alte polemici, iar cetăţenii italieni se pregătesc să înfrunte o vară dificilă, informează luni principalele publicaţii din Peninsulă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.08.2013

Fostul premier italian Silvio Berlusconi face presiuni asupra guvernului condus de Enrico Letta, cerând eliminarea definitivă a impozitului funciar asupra locuinţelor principale, şeful executivului de la Roma răspunde că ţara nu are nevoie de alte polemici, iar cetăţenii italieni se pregătesc să înfrunte o vară dificilă, informează luni principalele publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma precizează că fostul premier Silvio Berlusconi (lider şi fondator al partidului de dreapta Poporul Libertăţii, PdL) a lansat 'noi presiuni şi ameninţări' asupra guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), referitoare la eliminarea impozitului funciar pe locuinţelor principale, IMU (Impozitul municipal unic), declarând în weekend că 'de această măsură depinde supravieţuirea guvernului Letta'.

Italienii 'nu mai trebuie să plătească taxa IMU, nici pe reşedinţa principală, nici pe terenurile agricole; aceasta este însăşi baza guvernului de mare coaliţie', a scris Berlusconi într-un comunicat, primul difuzat după condamnarea sa de către Curtea de Casaţie la un an de închisoare cu executare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset. Fostul premier italian a reacţionat în acest mod la o afirmaţie recentă a ministrului economiei, Fabrizio Saccomanni, care declarase că eliminarea impozitului IMU pentru toţi cetăţenii italieni, inclusiv cei mai bogaţi, ar fi o măsură 'injustă', pe care ţara nu şi-o poate permite în această perioadă de criză economică, semnalează principalul cotidian roman.

'Bătălia noastră pentru IMU este o luptă pentru libertate. Circa 80% dintre italieni sunt proprietari ai locuinţei principale şi trebuie să aibă certitudinea faptului că viitorul lor şi al familiilor lor se bazează şi pe casa în care locuiesc', mai afirmase Berlusconi, potrivit agenţiei ANSA.

Această taxă fusese eliminată în 2008 de guvernul Berlusconi, dar a fost restabilită de guvernul tehnocrat al lui Mario Monti (noiembrie 2011 - aprilie 2013), în cadrul măsurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeană (UE). Acest impozit îi aduce statului italian circa 4 miliarde de euro pe an, precizează cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano.

Potrivit lui Silvio Berlusconi, taxa pe reşedinţele principale a provocat o prăbuşire a pieţei imobiliare din Italia şi pierderea a circa 150.000 de locuri de muncă într-un an în sectorul imobiliar, unde erau angajate peste 1,6 milioane de persoane la sfârşitul anului 2012, observă cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano.

Partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), şi-a luat 'un angajament solemn' în ultima campanie electorală, cu ocazia desfăşurării alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, şi anume angajamentul de a elimina IMU 'în anul 2013 şi în viitor', mai precizează publicaţia amintită.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că Silvio Berlusconi (76 de ani) ar avea intenţia să utilizeze această taxă, 'cea mai urâtă de italieni', pentru a provoca căderea guvernului Letta şi pentru a încerca să obţină organizarea de noi alegeri parlamentare până în luna octombrie, înainte de intrarea în vigoare a pedepsei sale la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

Cotidianul La Stampa din Torino relevă că actualul premier, Enrico Letta, a replicat la presiunile lui Berlusconi, declarând că actualul guvern 'este mai solid decât cred detractorii săi', iar problema IMU nu trebuie să devină o ocazie pentru alte polemici politice. 'Vom găsi o soluţie la această problemă, la sfârşitul lunii august', a mai afirmat duminică şeful guvernului italian.

Pentru a realiza reformele necesare, inclusiv reforma fiscală, 'Italia are nevoie de un guvern şi de un parlament', a declarat Letta duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Baku, în Azerbaidjan, unde se află în vizită oficială. 'Dacă Italia nu ar mai avea un guvern, italienii ar plăti mai multe taxe până la sfârşitul anului', a mai afirmat Letta, potrivit publicaţiei menţionate.

Declaraţiile lui Enrico Letta au fost susţinute şi de Asociaţia artizanilor italieni, al căror centru de studii, CGIA din Mestre-Veneţia, a difuzat recent un raport din care reiese că, în cazul unei crize de guvern, contribuabilii din Italia ar trebui să plătească în 2012 şi 2013 peste 7 miliarde de euro de taxe în plus.

Ediţia italiană a publicaţiei Huffington Post scrie că, într-o situaţie de gravă criză economică, Berlusconi continuă să atace guvernul 'din care face parte', Letta continuă să se apere, iar cetăţenii italieni asistă la 'o vară de repetiţii generale de criză de guvern'. Între timp, în ciuda condamnării sale definitive pentru fraudă fiscală, Il Cavaliere se pregăteşte 'să înfrunte în curând o nouă campanie electorală'.

În cadrul acestei strategii, la Milano şi în întreaga Italie au început în ultimele două zile să apară afişe electorale ale vechiului partid de dreapta fondat de Berlusconi, Forza Italia, formaţiune politică pe care fostul premier doreşte să o refondeze în luna septembrie. Iar 'Italia, în loc să meargă înainte, se pregăteşte să se întoarcă în trecut', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor