BERD acordă un credit de 33,2 mil.lei pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare din Satu Mare

Epoch Times România
03.08.2012

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut de 33,2 milioane lei (7,8 milioane euro) companiei Apaserv din judeţul Satu Mare pentru a cofinanţa un program regional de investiţii în valoare totală de 124,4 milioane euro, aprobat de Uniunea Europeană.

Modernizarea reţelei va reduce pierderile de apă, va optimiza costurile şi va aduce serviciile companiei în conformitate cu directivele de mediu ale Uniunii Europene, se menţionează în comunicat.

"BERD urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii urbane, în special a infrastructurii de apă din România, precum şi sprijinirea ţării în absoarbţia fondurilor UE. Acest împrumut va permite companiei să modernizeze infrastructura de apă şi de canalizare în şapte aglomerări urbane din judeţul Satu Mare", a declarat directorul BERD pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu, Jean-Patrick Marquet.

La rândul său, directorul companiei de utilităţi publice Apaserv, Ioan Leitner, a declarat că aproximativ 15.000 de oameni vor fi conectaţi la sistemul centralizat de apă. "Ca urmare a acestei modernizări, jumătate din cei 390.000 de locuitori ai judeţului vor beneficia de servicii îmbunătăţite de aprovizionare cu apă şi de canalizare", a precizat Ioan Leitner.

Împrumutul face parte din Programul-Cadru iniţiat de BERD pentru cofinanţarea sectorului de apă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (R2CF). Compania de utilităţi din Satu Mare este cea de a treisprezecea companie din România care va moderniza serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare prin intermediul acestui program-cadru.

Până în prezent, banca a investit 200 milioane euro şi a mobilizat peste 1 miliard de euro în facilităţile de apă şi canalizare din România. De la începuturile operaţiunilor în România, BERD a investit aproape 6 miliarde euro în peste 315 proiecte.

BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor