BERD acordă Moldovei un credit de 150 de mln. de euro pentru reabilitarea a circa 200 km de autostrăzi

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acordă un credit de 150 de mln. de euro Guvernului Republicii Moldova pentru reabilitarea a circa 200 km de autostrăzi principale ale ţării. Acest lucru stabileşte Acordul semnat, vineri, de către prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul pentru Transport al BERD, Sue Barett.
Presedintele BERD, Thomas Mirow. (Leon Neal / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
28.06.2013

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acordă un credit de 150 de mln. de euro Guvernului Republicii Moldova pentru reabilitarea a circa 200 km de autostrăzi principale ale ţării, conform acordului semnat, vineri, de către prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul pentru Transport al BERD, Sue Barett. Documentul a fost semnat în satul Măgdăceşti, pe şantierul de reconstrucţie a porţiunii Chişinău-Soroca de pe traseul M2, unde lucrările au loc cu ajutorul investiţiilor străine.

Potrivit la comunicatul BERD, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă a menţionat că un sistem de transport funcţional este esenţial pentru creşterea economică şi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din Moldova, şi este una din priorităţile cheie ale Guvernului. "Ne aşteptăm că prin această investiţie vor fi create aproximativ 1 000 de locuri de muncă, fapt care va reduce costurile de afaceri şi va spori productivitatea, va crea creştere economică şi prosperitate pentru toţi", a remarcat el. Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett, a spus la rândul său că "infrastructura de înaltă calitate este esenţială pentru viaţa cotidiană a oamenilor şi economie în general, iar BERD este gata să ofere ajutor". "Acest credit nou - cea mai mare investiţie a Băncii în Moldova până în prezent - este un semn al angajamentului nostru puternic pentru sprijinirea infrastructurii ţării, care va susţine creşterea în Republica Moldova", a declarat Sue Barrett.

Împrumutul BERD va fi utilizat pentru reabilitarea unui segment al drumului R33 Hânceşti-Lăpuşna - M1 spre frontiera cu România, segmentul de drum R 14 Bălţi-Sărăteni - o parte a legăturii rutiere între capitala Chişinău şi Bălţi - al doilea cel mai mare oraş al Republicii Moldova, drumul R9 Soroca-Arioneşti, la nord, şi drumul R34 Hînceşti-Leova-Cantemir spre sud. Împrumutul va ajuta, de asemenea, la construcţia drumului de ocolire M3 Slobozia Mare, cu lungimea de 17 km, pe drumul M3 Chişinău-Giurgiuleşti, care leagă capitala cu unicul port terestru din Moldova. Împrumutul BERD este împărţit în trei tranşe de 63 milioane de euro, 40 de milioane de euro şi respectiv 47 milioane de euro. Angajamentul în ce priveşte a doua şi a treia tranşă din 2014-2015 va fi la discreţia Băncii şi sub rezerva implementării reuşite de către Guvern a proiectului şi agendei de reformă în sectorul rutier. Pentru a susţine guvernul în implementarea acestor reforme, BERD oferă un grant în valoare de până la 500 de mii de euro din Fondul Special al Acţionarilor BERD.

Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii se află printre priorităţile BERD în Republica Moldova. Până în prezent, BERD a investit 213 milioane de euro în infrastructura ţării, inclusiv în reabilitarea drumurilor, dezvoltarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi extinderea portului privat de la Giurgiuleşti, precizează InfoTag. BERD este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova, a semnat 100 de proiecte investiţionale în ţară până în prezent, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria şi sectoarele bancare, în sumă totală de 897 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor